La Generalitat ha desactivat avui el pla especial d'emergències per pandèmies que va activar al març de 2020 pel coronavirus i que ara, dos anys i dos mesos després, en millorar i estabilitzar-se les dades epidemiològiques, queda en prealerta per fer un seguiment intern de la seva evolució. En declaracions als periodistes, la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, ha explicat que, en passar a fase de prealerta, el pla especial de pandèmies queda desactivat de forma formal i jurídica, un cop ja no s'estan aplicant mesurades d'emergència per la pandèmia, a excepció d'iniciatives preventives de caràcter general, com l'ús de mascaretes en determinats espais, com l'interior del transport públic o l'àmbit sanitari.

El pla per a pandèmies es va activar a Catalunya en fase d'emergència -la de major grau- el 12 de març de 2020 i el 15 d'octubre de 2021 va passar a fase d'alerta davant la millora de les condicions de la pandèmia, i finalment s'ha desactivat avui, per acord dels consellers de Salut i d'Interior. Un cop rebaixat a fase de prealerta, que jurídicament comporta la desactivació del pla, se seguirà fent un seguiment de l'evolució de la pandèmia a nivell intern i es mantindrà l'estructura general de coordinació, avaluant el risc amb salut pública i protecció civil per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia del coronavirus, si empitjorés la situació. No obstant això, l'evolució de les dades epidemiològiques ja no fa necessari un "seguiment tan quotidià" o "del dia a dia com fins ara", segons Salvat, que ha advertit que si l'evolució empitjorés es podria tornar a activar el pla d'emergències per pandèmia.

 

La labor del comitè tècnic

Des que es va activar el 12 de març de 2020, en el marc del pla de pandèmies pel coronavirus s'han celebrat 286 reunions del comitè tècnic i 29 de la taula de serveis i subministraments essencials, així com reunions de coordinació d'àmbit territorial amb els municipis a totes les 'vegueries' catalanes. En un primer moment, amb la irrupció del coronavirus, es va activar el pla d'actuació del Procicat per a pandèmies -elaborat el 2009 i aprovat pel Govern al febrer del 2010-, encara que al març del 2020 es va adaptar a l'actual pla de pandèmies, gràcies a l'experiència adquirida durant la gestió de coronavirus, i va passar oficialment a denominar-se Pla d'Actuació del PROCICAT per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.

Les darreres dades covid

Salut ha declarat 66 ingressats més per covid-19 i el global se situa en 1.110. El nombre de crítics a l’UCI baixa fins a 25, un menys que els informats divendres passat, quan es va fer públic l’últim balanç. S'han registrat 7.757 nous casos confirmats per PCR o TA i el global arriba a 2.506.345 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts és 27.303, que són 44 més notificades en els últims dies. L'Rt baixa a 1,04, nou centèsimes menys, i el risc de rebrot retrocedeix 11 punts (384). El 19,38% de les proves han donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies puja de 376 a 395, i la de 7 dies ho fa de 195 a 196. Salut comunica ara les dades dos cops per setmana i concentra les proves en vulnerables i pacients greus.