"No estic preocupada perquè es tracta d'una malaltia poc freqüent i coneguda". Així ha parlat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, sobre l'aparició aquesta setmana de la verola del mico tant a la Comunitat de Madrid com de  casos a diferents països europeus, com França, Bèliga o Regne Unit i, especialment, a Portugal. Cabezas ha afirmat que segurament apareixerà algun cas de verola del mico a Catalunya en els propers dies. En declaracions aquest divendres al programa El Món a RAC1, ha aclarit que a Catalunya encara no hi ha cap cas confirmat però ha afegit que sempre hi ha algun pacient amb alguna malaltia similar "que cal estudiar". En tot cas, ha fet una crida a la calma assegurant que no està preocupada i que els casos acostumen a ser brots "petits i en un entorn concret". 

Protocol sanitari 

Sobre l'actuació enfront dels casos que ja han aparegut, i a l'espera que es confirmin més, Cabezas ha detallat que s'està treballant en un protocol que està pràcticament acabat que s'espera que s'aprovi el pròxim dimarts a la comissió de Salut Pública i si s'acaba establint la necessitat de vacunar els contactes estrets, vaccí que s'hauria de comprar. En aquest sentit, ha explicat que Catalunya no disposa de la vacuna contra la verola i que, per tant, s'hauria de comprar. El vaccí que s'administraria és un elaborat al voltant del 2013, diferent al que es va posar en les persones que ara tenen més de 40 anys i que podrien tenir alguna protecció contra aquesta malaltia. Aquesta vacuna antiga no s'aplicarà perquè pot tenir més efectes adversos. 

En quant a la transmissió de la verola del mico, Cabezas ha explicat que és transmet de manera similar a la covid, però amb un contacte més estret. En aquest cas, es transmet per contacte directe, freqüent en un ambient proper, és a dir amb gotetes respiratòries o per el contacte directe de pell a pell. En tot cas, ha dit que cal que es contacti el metge si es té febre i apareixen vesícules. Malgrat tot, ha insistit que és una malaltia poc freqüent i que per una febre "hi hauria mil motius abans que pensar en la verola del mico".

Verola del mico 

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest divendres que fins al moment les anàlisis que està duent a terme l'Institut de Salut Carlos III han confirmat 7 casos de verola del mico. A més, segons el Ministeri, hi ha 23 mostres més que han donat positiu a una verola no humana i que ara s'han de seqüenciar per determinar quina mena de verola és. Sanitat ja ha anunciat que prepara la compra de milers de vacunes contra la verola tradicional per frenar l'expansió del brot. L'alerta va començar el 18 de maig al Regne Unit amb 4 casos confirmats, i en tres dies la Ponència d'Alertes del Consell Interterritorial de Salut va elaborar un protocol per a la detecció precoç de casos. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que el govern espanyol està en contacte amb els organismes internacionals per adoptar mesures compartides i comunes, i el Ministeri està avaluant amb els seus tècnics les "diverses opcions de tractaments i de vacunes".