La Comunitat de Madrid registra aquest divendres un total de 30 casos confirmats de la verola del mico o verola símica a la regió, mentre que altres 15 segueixen en estudi com a sospitosos, segons han informat fonts de la Conselleria de Sanitat. El conseller Enrique Ruiz Escudero ha explicat que un dels focus de l'origen del virus està associat amb una sauna, que ja ha estat clausurada. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat aquest divendres que tots els afectats presenten un quadre lleu, a més, ha insistit en que l'evolució de tots és lleu i que en cap cas ha estat necessari cap tractament específic ni ingrés. Les anàlisis que està duent a terme l'Institut de Salut Carles III, que està emprant mètodes de detecció molecular mitjançant PCR en temps real (tecnologia múltiplex d'ampli espectre), més seqüenciació genètica del fragment amplificat per a fer confirmació al 100%. La PCR permet un diagnòstic diferencial de la família de ortopoxvirus, que hi ha 4 tipus, i després la seqüenciació permet determinar si és o no verola del mico. 

Degoteig de casos

A la Comunitat de Madrid s'han comptabilitzat 45 casos que complirien els paràmetres d'aquest virus, dels quals en 30 casos s'ha confirmat de manera preliminar com a verola del mico. Després de la detecció de possibles casos les autoritats madrilenyes van posar en marxa una estratègia de rastreig i vigilància per a detectar als contactes estrets dels primers casos detectats. El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat que tot apunta a dos focus en origen. Els casos a Espanya, de moment, es situen a la Comunitat de Madrid, s'han detectat un cas sospitós a Castellà i Lleó i un altre a Màlaga. 

Pel que fa els símptomes, en general, la transmissió del 'monkeypox' és respiratòria, però per les característiques dels casos sospitosos a la regió, la transmissió apunta a ser per contacte amb mucoses durant les relacions sexuals. La majoria dels casos registrats fins ara són d'homes que han tingut contacte sexual amb altres homes. El virus sol causar símptomes similars als de la verola, però més lleus, encara que alguns casos poden ser greus. Aquests casos detectats a Madrid arriben després que s'hagin notificat recentment diversos brots de verola del mico en països en els quals la malaltia no és habitual com els Estats Units, Gran Bretanya, el Canadà, Bèlgica, Austràlia i Portugal. La verola del mico es dona a Àfrica Central i Occidental, sovint prop de les selves tropicals, i es considera endèmica a la República Democràtica del Congo, on es va descobrir per primera vegada en humans en 1970. 

Vacunes

Des del Ministeri de Sanitat s'està valorant i analitzant diferents opcions terapèutiques per a tractar la verola del mico, com ara antivirals i vacunes, en funció de la seva viabilitat i efectivitat. En aquest sentit, la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria està a l'espera del resultat de les proves de laboratori i valorant el paper de la vacuna de la verola per al control de la transmissió, així com l'ús d'antivirals de ser necessaris, en coordinació amb l'Agència Espanyola del Medicament. "Ha de ser la vacuna que perfectament estigui indicada. La reserva de vacuna de verola que tenim és molt reactógena i probablement no és la més indicada en aquests casos. En qualsevol cas, cal prendre la decisió des de l'Agència Espanyola del Medicament, en coordinació amb les Comunitats Autònomes", va explicar ahir el conseller Ruiz Escudero. 

Davant de l'aparició de contagis arreu d'Europa, l'Organització Mundial de la Salut convocarà una reunió d'urgència d'experts per parlar sobre la verola del mico, segons ha avançat aquest divendres el diari britànic The Telegraph.