Frenar el brot. Espanya farà front a la verola del mico amb milers de vacunes contra la verola tradicional. El Ministeri de Sanitat ja prepara els últims tràmits per comprar milers de dosis d'una vacuna aprovada davant de la verola tradicional, segons han confirmat fonts del departament a El País. La qüestió és que aquesta mena d'injeccions també serveixen contra la verola del mico, sobretot en un moment en el qual no hi ha cap sèrum específic aprovat a Europa. Llavors, així és com l'estat espanyol pretén lluitar contra l'actual brot, que ja suma set casos confirmats i 24 sospitosos a la Comunitat de Madrid (i un altre a Gran Canària).

La idea és administrar la vacuna només als contactes dels casos confirmats, no pas a la població general. És el que s'anomena "estratègia d'anells", mitjançant la qual es va erradicar la verola l'any 1977. Per la seva banda, la vacuna s'anomena Imvanex i la fabriquen al laboratori danès Bavarian Nordik. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) la va autoritzar davant la verola tradicional l'any 2013, de manera que "el seu ús a Espanya es faria fora d'indicació". "Tanmateix, existeix suficient evidència perquè es tracta de dos virus del mateix gènere (orthopoxvirus)", expliquen les fonts d'El País. De fet, aquesta injecció sí que està autoritzada per ambdós casos en els Estats Units. 

Viruela del mono / Agencia Británica de la Salud
Símptomes de la verola del mico / Agència Britànica de la Salut

En aquest sentit, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha recomanat aquest dijous que "si els països disposen de vacunes davant la verola tradicional, haurien de considerar la vacunació dels contactes d'alt risc". Això és el que vol fer Espanya, seguint el camí del Regne Unit. Els britànics ja han confirmat nou casos de verola del mico i comença a emmagatzemar milers de dosis. Recordem que Gran Bretanya (nou), Espanya (set) i Portugal (5) són els països europeus afectats pel brot.

A part de la vacuna d'Imvanex, també es realitzen gestions per comprar l'antiviral Tecovirimat (efectiu contra diferents tipus de verola). A més, existeix una segona vacuna contra la verola tradicional fabricada per Sanofi i anomenada ACAM2000. Tanmateix, aquesta no compta amb l'autorització de l'EMA (però de l'FDA, als EUA). Cal recordar que no existeix un tractament específic recomanat, però els estudis apunten que la vacunació contra la verola té una eficàcia del voltant del 85 % en la prevenció de la malaltia. La idea és vacunar només els contactes dels casos confirmats, ja que la transmissió probablement es produeix a través dels fluids corporals o per l'aire mitjançant el contacte personal proper amb una persona simptomàtica infectada. Així, es tracta d'un virus que no es transmet fàcilment entre persones: no cal vacunar la població general.