La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admès que una de les opcions que hi ha sobre la taula és el confinament de cap de setmana. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dilluns, Budó ha assenyalat que és quan hi ha més interacció social i ha remarcat que comença a haver-hi una tensió "important" al sistema sanitari. La portaveu del Govern ha assegurat que en aquests moments les dades són "dolentes i preocupants" i per això no ha amagat que el confinament durant el cap de setmana és un "escenari contemplat".

"Hem d'evitar el confinament del març a no ser que sigui estrictament necessari i l'única opció que puguem aplicar. Per això hem d'explorar diferents escenaris i un d'ells podria ser aquest", ha dit.

Crítiques al decret d'estat d'alarma

D'altra banda, Budó ha criticat que el decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez "ha quedat curt" perquè és "insuficient" per fer allò que el Govern voldria fer en cas que fos necessari. "Havíem entès que aquest decret d'estat d'alarma ens permetria ser autoritat competent i poder prendre totes les decisions que creiem oportunes i no és ben bé així", ha lamentat.

La consellera ha posat com a exemples que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

Davant d'aquesta situació, Budó ha afirmat que no hi ha hagut voluntat per part de l'estat espanyol de dotar d'una legislació competent per dur a termes mesures sense necessitat d'estat d'alarma i que no s'ha donat autonomia jurídica a les comunitats autònomes. Així mateix, també ha dit que troba a faltar que l'estat d'alarma no vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. "Cal dotar-nos de les eines necessàries i que ens arribin els recursos econòmics necessaris", ha conclòs.

Sobre les eleccions

Pel que fa a les eleccions del 14-F, Budó ha dit que en aquests moments el Govern treballa en l'escenari de poder-les celebrar en aquesta data. Tot i afegir que si no es pot garantir el dret a vot de tothom, s'haurà de prendre "la decisió que pertoqui". I és que, segons la portaveu de l'executiu català, s'han de buscar tots els mecanismes per garantir que ningú deixa de votar degut a la pandèmia i que hi hagi les mesures sanitàries per garantir la seguretat. En aquest context, ha deixat la porta oberta a reformar, si cal, la llei electoral.