El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha criticat que el decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez "és insuficient".  Tot i assegurar que, a diferència del març, aquest cop es permetria a les comunitats tenir més competències, el conseller ha denunciat que només permet a la Generalitat aplicar el confinament nocturn (que entra en vigor aquest diumenge) i altres restriccions que ja estaven regulades com la limitació de les reunions de 6 persones. "Des del govern volem fer més", ha assegurat el conseller, tot i que no ha entrat en detall en quines serien aquestes mesures.

"Nosaltres pensàvem que podríem regular més coses, que seria total. Pensem que en una situació excepcional ens donarien aquestes condicions excepcionals", ha lamentat Sàmper durant la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat on s'ha aprovat el confinament nocturn. Per aquest motiu, el toc de queda és la principal mesura que de moment ha aplicat el Govern de la Generalitat en aquest segon estat d'alarma per intentar frenar l'augment de contagis. "El confinament nocturn ha esdevingut indispensable", ha justificat Sàmper senyalant els botellots i les aglomeracions que s'han produït aquests dies tot i que ja no estaven permesos.

Com s'implementarà el toc de queda a Catalunya?

El conseller de l'Interior ha reiterat que l'aplicació del cobrefoc a Catalunya és "indispensable" per fer front a una situació "molt crítica". "El Govern empatitza amb tots els catalans. Tots ho hem passat molt malament, però la situació és crítica i l'escenari que es dibuixa és crític, sense vacuna ni remei", ha subratllat Sàmper.

La limitació de la mobilitat nocturna a Catalunya anirà des de les 10 del vespre fins a les 6 del matí, i s'aplicarà a tota Catalunya a partir de les 22 h d'aquesta nit. Tot i que les infraccions seran penades amb multes, el conseller ha insistit que aquesta mesura "no té vocació coercitiva ni recaptatòria" i de moment aquest diumenge els dispositius policials només tindran un "caràcter pedagògic i didàctic" per informar a la població.

Què poden fer les comunitats aquest estat d'alarma?

L'executiu espanyol ha publicat el decret d'estat d'alarma al BOE aquest diumenge a la tarda on es recull quines són les mesures que tenen cobertura jurídica per intentar frenar la corba de contagis. Aquest cop, les comunitats autònomes poden decretar les següents restriccions:

  • Confinament perimetral de la comunitat
  • Restricció de les reunions públiques i privades a 6 persones
  • Limitació de l'aforament en les cerimònies religioses
  • Restricció de la mobilitat nocturna. El seny de lladre mínim és de 23 a 6 hores a tot l'estat, i es dona un marge a les comunitats d'una hora per davant i per darrere.