La Generalitat ha decidit aixecar les restriccions addicionals imposades fa quinze dies a la comarca de la Cerdanya davant del descens dels casos de coronavirus i que suposaven, per exemple, limitacions del 50% de l'aforament en bars i restaurants.

Així ho ha anunciat en una roda de premsa aquest dimarts el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, acompanyat del coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, i el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado.

Amb tot, Argimon ha demanat als ciutadans que no relaxin les mesures de seguretat, i ha advertit de la possibilitat de nous brots: "Això no vol dir que ja ho hem fet tot i hem d'abaixar els braços, però és una bona notícia", ha dit.

La situació "seguirà empitjorant"

Argimon també ha advertit que la situació per la covid-19 "seguirà empitjorant" i ha alertat que "vindran moments molt complicats". "És una situació que ens demanarà el màxim de tothom en aquests pròxims dies i setmanes". Ha insistit que Catalunya no és una illa, que les dades als territoris propers empitjoren i que cal estar "molt alerta". Ha assegurat que el Departament de Salut "redoblarà l'esforç" i la "determinació" en l'estratègia de cribratges i l'ampliació de la investigació dels positius, perfeccionant el sistema de detecció i rastreig.

Els casos de coronavirus aniran a l'alça els pròxims dies, segons Argimon, perquè això és el que indiquen "algunes prediccions" i "alguns elements de mobilitat". Mendioroz ha afegit que "es creix perquè és difícil respectar les regles sempre, i per això hem de mantenir un nivell més ampli de coses que es puguin fer, ja que les PCR no eviten els contagis inicials", ha explicat.

Més cribratges

D’altra banda, Argimon també ha explicat que en les 3 setmanes de curs escolar s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar, dada que contrasta amb les 117.472 PCR que s’havien fet des de l’inici de la pandèmia fins al 13 de setembre.

Ha fet un repàs sobre els cribratges escolars intensius en curs a diferents poblacions, i ha dit que s’estan fent a l’Hospitalet de Llobregat (unes 5.000 persones), a tres escoles de Sant Adrià del Besòs (8.000 persones), a Tortosa s’hi va començar dilluns i es farà a tots els centres de la ciutat; a l’escola Escola Angelet de Mataró, i que està previst fer-ne a totes les escoles de Salt (8.000 persones).

Cavalcades i castanyada

Per Argimon preveure les mesures que es duran a terme per les Cavalcades de reis no té sentit. "Queda molt, tres mesos és una eternitat", ha exposat. Delgado ha indicat que el criteri ha de ser que "les activitats que comporten aglomeració no es poden celebrar". "Buscarem què es pot fer i què no, queda molt i tenim altres reptes pel camí", ha reblat.

Per Tot Sants ha dit que a part de "les línies vermelles d'evitar les aglomeracions i el contacte físic" considera que es podran celebrar "bona part de les activitats", com per exemple anar al cementiri, sempre amb les mesures establertes. En canvi, sí que ha dit "les festes de Halloween no es poden celebrar per la limitació de sis persones".

Imatge principal: Josep Maria Argimon en roda de premsa / David Zorrakino - Europa Press