El Govern de la Generalitat ha pres mesures dràstiques davant l'alt risc de rebrot i l'elevat risc de contagi al Ripollès i la Cerdanya. Les dues comarques queden tancades avui a partir de les 00 h. La vigència del tancament perimetral és de 15 dies, durarà fins a Reis, i després, el 8 de gener, es revisarà. Igual que va passar el mes de març a la Conca d'Òdena, el Govern ha decidit fer un confinament perimetral i ha fixat mesures excepcionals.

La decisió s'ha pres aquest vespre en la reunió del Procicat, tot i que Salut ha admès que fa dues setmanes que les dades van a l'alça i han vist com es disparava el risc de contagi i també la situació. Interior ha rebut avui les dades i la proposta del Departament de Salut i automàticament s'ha decidit activar el dispositiu de tancament perimetral. 

Ho acaba d'anunciar la consellera de Salut, Alba Vergés, explicant que "són mesures necessàries" per "erradicar el virus a la comarca de la Cerdanya i el Ripollès". Només es permetrà la sortida per anar a treballar i en casos justificats, ha matisat la consellera.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat totes les excepcions per entrar i sortir de les dues comarques, que inclouen els desplaçaments justificats per anar a treballar, estudiar, tenir cures de persones dependents, tornar a la residència habitual, i per fer tràmits als bancs i a les notaries i altres "tràmits inajornables". 

De cara a Nadal, a les dues comarques el pla varia, i les trobades es restringeixen a 6 persones.

Un dispositiu dels Mossos d'Esquadra farà el tancament perimetral en les properes hores. La mobilitat està restringida entre comarques, però no està totalment tancat. Hi podran passar els transports de mercaderies i també els vehicles particulars que tinguin un desplaçament justificat.

Per fer front a l'impacte econòmic del tancament, hi ha previstes reunions de treball amb els Consells Comarcals i el Govern per analitzar la situació i fer la planificació d'ajuts.

Risc de rebrot pels núvols

El risc de rebrot al Ripollès és de 1.858 i el de la Cerdanya s'enfila fins al 4.081. El risc de rebrot està als dos llocs molt per sobre de la mitjana catalana, que és d'1,4. "És una situació difícil, perquè a ningú li agrada en aquestes dates haver de prendre aquestes decisions", ha dit Jacobo Mendioroz, director de la Unitat de Seguiment del Coronavirus.

El Govern admet que hi ha més població de l'habitual en les dues comarques i que això ha fet disparar el risc de contagi. Mendioroz ha situat els possibles rebrots en "persones que normalment no viuen en aquests municipis".

La situació és crítica als hospitals de Campdevànol i la Cerdanya, hospitals petits que no tenen llits de crítics i que ara mateix no poden donar resposta al virus.

Controls estàtics i dinàmics

Dos-cents Mossos d'Esquadra es desplegaran cada dia per controlar el confinament perimetral. 

Es faran controls estàtics i dinàmics. Es tallaran totes les carreteres principals i també les secundàries. Es tracta d'un dispositiu progressiu que es comença a desplegar ara, durant el toc de queda. El portaveu dels Mossos ha recordat que ara mateix i fins a les 6 h ja no poden circular vehicles.