El càncer de còlon es tracta d'un dels més comuns i cada vegada hi ha més esperança per a la seva supervivència gràcies als últims avenços científics. Al voltant d'un milió de persones rep cada any a tot el món la notícia que tenen un càncer de còlon i cada vegada es té més clara la importància dels factors de risc per al desenvolupament d'aquest càncer, entre els quals destaca l'alimentació. Una dieta rica en carn vermella i processada i un alt índex de greixos saturats tenen una incidència important en l'aparició de la malaltia, igual com tenir sobrepès o obesitat.

La revista Cancer acaba de publicar un estudi dut a terme a la Universitat de Dakota del Sud en el qual s'estudia com les verdures i les fruites ajuden a reduir el risc d'aparició d'aquesta patologia. L'equip d'experts estava investigant inicialment l'aspirina com una manera de prevenir el càncer, però la seva investigació li va aportar una sèrie de dades molt interessants per comprendre com es pot prevenir la malaltia.

Verdures (1)

La clau rau en els flavonoides. Estudis anteriors ja havien conclòs que aquests compostos naturals presents en fruites i verdures, inhibeixen el càncer, però ningú no sabia què era específicament el que els feia efectius.

Treballant sobre la prevenció del càncer mitjançant l'aspirina (àcid acetilsalicílic), els experts van fer experiments sobre el paper dels metabòlits de l'aspirina i altres derivats de l'àcid salicílic per la seva capacitat per inhibir el creixement de cèl·lules canceroses.

Durant aquest procés, es van trobar que l'àcid 2,4,6-trihidroxibenzoic, un compost produït quan els bacteris intestinals descomponen els flavonoides, inhibeix els enzims involucrats en la divisió cel·lular. Aquest àcid també és present en petites quantitats al vi negre, a causa de la degradació dels compostos flavonoides en el raïm durant el procés de fermentació.

Com a resultat d'aquesta troballa, els experts van començar a estudiar les propietats preventives del càncer dels flavonoides, presents en les fruites i les verdures com mores, nabius, raïm vermell, pomes, cebes vermelles, bròcoli, magrana, maduixes, albercocs, col de cabdell, albergínies morades i altres productes com la xocolata i el te.

Els experiments posteriors van demostrar que l'àcid esmentat anteriorment inhibeix el creixement de cèl·lules canceroses. El descobriment és important perquè, tal com reconeixen els científics, hi ha medicaments per tractar el càncer, però gairebé cap per prevenir-lo. I la prevenció és fonamental. La seva teoria és que la descomposició dels flavonoides, en lloc dels compostos originals, és el que disminueix el càncer colorectal.

Pomes|Illes

"Creiem que aquest compost té el potencial de ser utilitzat com a medicament per a la prevenció del càncer, encara que és necessari fer més estudis," expliquen els experts. "Atès que la microflora intestinal contribueix a la degradació dels flavonoides a l'intestí, estem en el procés d'identificar espècies bacterianes específiques que poden generar la descomposició dels flavonoides, així com la dieta a seguir per aconseguir aquest efecte".