Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'obesitat i el sobrepès es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut. La fórmula que aquesta institució fa servir per mesurar l'obesitat és l'índex de massa corporal (IMC), que es calcula mitjançant el resultat de la divisió del pes en quilograms d'una persona dividit pel quadrat de la talla en metres. Una persona amb un IMC igual o superior a 30 és considerada obesa i amb un IMC igual o superior a 25 és considerada amb sobrepès. El sobrepès i l'obesitat són factors de risc per a nombroses malalties cròniques, entre les quals s'inclouen la diabetis, les malalties cardiovasculars i el càncer.

Obès

Precisament sobre aquesta última malaltia s'ha realitzat un estudi internacional dirigit per la Universitat de Bergen a Noruega. Els investigadors volien descobrir com el sobrepès i l'obesitat en els adults augmenten el risc de patir diferents tipus de càncer. Doncs bé, la investigació va concloure que si una persona té sobrepès abans dels 40 anys, el risc de desenvolupar càncer augmenta en un 70 per cent per al càncer d'endometri, un 58 per cent per al càncer de cèl·lules renals masculí, un 29 per cent per al càncer de còlon masculí i 15 per cent per a tots els càncers relacionats amb l'obesitat (ambdós sexes).

L'estudi

Els investigadors van analitzar dades de 220.000 persones procedents de Noruega, Suècia i Àustria. Es va avaluar els seus marcadors de salut global, inclosa la informació sobre l'estatura i el pes i es van vincular amb les dades dels registres nacionals de càncer. En total, 27.881 individus van ser diagnosticats amb càncer durant el seguiment, dels quals 9761 (el 35 per cent) estaven relacionats amb l'obesitat.

Parella

Per dur a terme el treball es van centrar en paràmetres com el grau, el moment i la durada del sobrepès i l'obesitat en relació amb el risc de càncer. I la conclusió és que l'obesitat augmenta el risc de patir aquesta malaltia amb el pas del temps. En l'estudi, es van incloure adults participants a qui se'ls va mesurar el seu IMC abans d'un possible diagnòstic de càncer. De mitjana, es va seguir la seva evolució durant aproximadament 18 anys. I es va concloure que els participants obesos tenien més risc de desenvolupar càncer relacionat amb l'obesitat, en comparació amb els participants amb IMC normal. En concret, de mitja, el risc va augmentar en un 64 per cent per als participants masculins i 48 per cent per a les dones.

La investigació posa de manifest el desafiament global que suposa l'obesitat avui dia. Ha assolit proporcions epidèmiques a nivell mundial, i cada any moren, com a mínim, 2,8 milions de persones per aquesta causa. I no només als països rics, com passava anteriorment, ja que les xifres estan creixent de forma alarmant en països menys desenvolupats, destacant sobre manera les xifres que tenen a veure amb la població infantil.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat