La verdura i la fruita han de ser la base d'una bona alimentació, per la quantitat de nutrients que aporten. Quant a les quantitats, hi ha hagut més controvèrsia, en el sentit en què algunes dietes promouen el consum de més o menys fruites pel seu alt contingut en sucre.

Ara, una nova investigació publicada per l'American Heart Association a la seva revista Circulation, conclou|acaba que cal prendre cinc porcions diàries de fruites i verdures, concretament dues de les primeres i tres de les segones, com a quantitat òptima per a una vida més llarga.

Una alimentació amb aquesta proporció ajuda a reduir el risc de nombroses malalties cròniques que són les principals causes de mort, incloses les malalties cardiovasculars i el càncer. Tanmateix, el cert és que, segons informa aquesta associació, i almenys als Estats Units, només un de cada 10 adults inclou prou fruites o verdures en la seva dieta.

Jove menjant poma|illaSón molt poques les persones que mengen la proporció ideal de fruites i verdures

L'estudi

Els experts han analitzat dades que inclouen més de 100.000 adults seguits durant 30 anys, amb informació dietètica detallada recopilada repetidament cada dos o quatre anys. Per a aquesta anàlisi, els investigadors també van combinar dades sobre la ingesta de fruites i verdures i la mort de 26 estudis que van incloure al voltant d'1,9 milions de participants de 29 països i territoris a Amèrica del Nord i del Sud, Europa, Àsia, l'Àfrica i Austràlia. L'anàlisi de tots els estudis, amb una combinació de més de 2 milions de participants, va revelar dades com aquests:

>La ingesta d'aproximadament cinc porcions de fruites i verdures al dia es va associar amb el menor risc de mort. Menjar més de cinc porcions no es va associar amb un benefici addicional.

>Menjar aproximadament dues porcions diàries de fruites i tres porcions diàries de verdures es va associar amb la longevitat més gran. En comparació amb els que consumien dues porcions de fruites i verdures per dia, els participants que consumien cinc porcions de fruites i verdures per dia tenien un 13% menys de risc de mort per totes les causes; un 12% menys de risc de mort per malaltia cardiovascular, incloses malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars; un 10% menys de risc de mort per càncer; i un 35% menys de risc de mort per malaltia respiratòria, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC).

Fruita i verduraLa proporció de dues fruites i tres verdures diàries és la que més longevitat ha demostrat aportar en l'estudi

>No tots els aliments que es poden considerar fruites i verdures ofereixen els mateixos beneficis. Per exemple, les verdures amb midó, com els pèsols i el blat de moro, els sucs comprats o les patates no es van associar amb un risc reduït de mort per totes les causes o malalties cròniques específiques. D'altra banda, les verdures de full|fulla verd, com els espinacs, l'enciam o la col arrissada, i les fruites i verdures riques en betacarotè i vitamina C, com|com a cítrics, baies i pastanagues, van demostrar més beneficis.