Cada dia, milers de nens a Catalunya mengen en el seu centre escolar. Tal com ha difós el Ministeri d'Educació, un 72,9% dels alumnes d'educació primària pública menja en la seva escola i les xifres pugen cada any. Per això és important que els pares s'informin de com és el menjar que els serveixen i com ha de ser una dieta equilibrada.

El cert és que, per llei, les escoles han de ser revisades per les administracions sanitàries i educatives, amb professionals formats en dietètica i nutrició. Així es va acordar el 2011 amb la Llei de Seguretat Alimentaria que dedicaba un capítol sobre els menús servits als menjadors escolars.

Tacs|RenecsEs va elaborar una guia de referència, el 'Document de consens sobre l'alimentació en els centres educatius', recolzat pel ministeri i diverses associacions mèdiques, que té per objectiu que les famílies es familiaritzin amb els nous canvis. Segons consta en la llei, el menjador escolar, com a servei educatiu complementari a l'ensenyament, haurà d'atendre els següents objectius:

  • Educació per a la salut, higiene i alimentació: encaminats a desenvolupar i reforçar l'adquisició d'hàbits alimentaris saludables, normes de comportament i correcte ús i conservació dels estris del menjador.
  • Educació per a la responsabilitat: fent partícip l'alumnat, en funció de la seva edat i nivell educatiu, en les tasques, intervencions i projectes que es desenvolupin als menjadors.
  • Educació per al lleure: planificant activitats de lleure i temps lliure que contribueixin al desenvolupament de la personalitat i al foment d'hàbits socials i culturals.
  • Educació per a la convivència: fomentant la companyonia i les actituds de respecte, educació i tolerància entre els membres de la comunitat escolar, en un ambient emocional i social adequat.

Es pot consultar tota la informació sobre això en aquest enllaç.

Alhora, és important tenir en compte els pilars bàsics d'una alimentació equilibrada. Un consum bàsic de greixos (tret d'olis d'oliva, gira-sol, blat de moro, soja, etc.), dolços, brioixeria, caramels, pastissos, refrescos, gelat, així com carns grasses, embotits i patés.

VerduresRespecte als peixos i les carns magres, així com els ous els llegums o la fruita seca el millor és prendre 3 o 4 racions. El consum també ha de ser ocasional de llet, iogurt i formatge. De verdures i hortalisses, un mínim de dues racions a les setmana.

És important que sobre aquesta qüestió, no perdem de vista els menús de l'escola per saber si els nens s'estan alimentant correctament.