En Negrito. Aquest és el nom del primer cas de gat confirmat en tot l'Estat espanyol amb un cas de Covid-19, que l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va notificar el 8 de maig. Ara un estudi de l'equip d'investigació en coronavirus de l'IRTA-CReSA, juntament amb investigadors de Institut de Recerca de la Sida  l'IrsiCaixa (centre impulsat conjuntament per la Fundació "La Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), ha demostrat que aquest felí es pot infectar de coronavirus, però en cap cas transmetre la malaltia els humans.

La mascota, de 4 anys, convivia amb una família afectada per la Covid-19 amb un cas de mort. Coincidint amb aquests fets, l’animal va presentar dificultats respiratòries greus i se’l va portar a l’Hospital Veterinari Sant Mori de Badalona, tal com ha detallat IrsiCaixa en un comunicat. Un cop en aquest centre mèdic per animals se li va diagnosticar una patologia al cor, i degut a un estat terminal, es va decidir fer una eutanàsia.

IRSICaixInvestigadors d'IrsiCaixa analitzant mostres de sang / IrsiCaixa

Càrrega viral residual

Posteriorment, se li va practicar una necròpsia a les instal·lacions d’Alt Nivell de Bioseguretat del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l’IRTA, en la qual es va confirmar que la mascota patia una cardiomiopatia hipertròfica felina i que la seva mort no era provocada pel nou coronavirus. Malgrat això, també se li va efectuar una prova PCR que va confirmar que tenia la Covid-19, però amb una càrrega virual molt baixa i residual. 

De moment, en l'àmbit global, no s'han detectat masses casos d’infecció de felins amb coronavirus. Precisament això, és el que ha portat a IRTA i IrsiCaixa a aprofundir l’estudi del cas i l’han publicat recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

És en aquest context que els investigadors han realitzat anàlisis de la sang de Negrito i d’un altre gat que també vivia a la mateixa llar, en Whisky, el qual no va tenir cap signe de malaltia. Les anàlisis, realitzades per l’IrsiCaixa, mostren que els dos gats havien desenvolupat anticossos contra la Covid-19.

Contagiats pels seus amos

"En ambdós casos hem detectat anticossos neutralitzants, és a dir, que tenen la capacitat d’unir-se al virus i bloquejar-lo", ha detallat Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa, segons recull el comunicat. L'especialista ha valorat que "això és important", ja que demostra que "el sistema immunitari dels gats pot fer front al SARS-CoV-2 i, en aquests casos en concret, protegir-los per tal que no desenvolupin símptomes". 

A més, l'estudi també conclou que aquests felins, a banda d’infectar-se amb coronavirus, el poden transmetre a altres gats propers, fins i tot sense presentar signes clínics. Les dues mascotes s'haurien infectat a través dels seus amos, ja que no havien tingut contacte amb altres gats. A més, es va estudiar la seqüència d'en Negrito i es dona el cas que "té un 99,9% de similitud amb el virus del propietari que va morir, això suggereix que el gat es va infectar directament a partir dels membres de la família", ha argumentat Marc Noguera-Julián, investigador d’IrsiCaixa.

Per la seva part, Júlia Vergara-Alert,  investigadora de l’IRTA-CReSA, ha exposat que «els animals de companyia juguen un paper negligible en l’epidemiologia del SARS-CoV-2 i en concret els gats s’infecten de manera molt residual i no hi ha cap evidencia de transmissió del virus a les persones. Es tracta d’un cas de zoonosi reversa, en què els gats són les víctimes colaterals sense que el virus els provoqui problemes de salut":