La borrasca situada sobre el Regne Unit i Irlanda que dominarà la situació meteorològica d'aquesta pròxima setmana serà la responsable de les tempestes que afectaran els Alps i refrescaran el nord de França i el sud d'Alemanya. Pel que fa a Catalunya, s'apropen les últimes hores abans del pas de la cua d'un front fred que permetrà posar fre a la xafogor intensa que ens ha fet suar tot el cap de setmana. Durant la jornada d'avui, la calor canicular ha tornat a ser protagonista durant un diumenge plenament estival i amb molta humitat. A la costa i al prelitoral, s'han format algunes nuvolades que han disparat la sensació tèrmica i han deixat un ambient força feixuc. D'altra banda, els termòmetres s'han tornat a enfilar per sobre dels 36 °C en algunes comarques de l'interior amb un regust de les calorades del mes de juny. Cap al tard, s'espera que els ruixats desfilin per l'extrem nord-est i descarreguin durant la nit a l'Empordà. Quan s'acabarà la xafogor? Tornarem a tenir tempestes a Barcelona? T'ho expliquem tot plegat en el següent vídeo:

 

Treva de xafogor i vent del nord

La previsió meteorològica per aquest dilluns anuncia l'inici d'un vaivé de temperatures causat per un seguit de solcs que travessaran el nord-est peninsular durant aquesta setmana. Durant les primeres hores del matí es formaran algunes nuvolades baixes i aïllades que deixaran un cel amb clarianes a les comarques del Garraf, l'Alt Camp o l'Anoia, i seran els responsables d'una nova nit tropical o tòrrida de maldormir. Viatjaran cap al nord-est i al migdia arribaran, ja desgastats, a l'interior de Girona. La situació serà ben diferent a Ponent i al Pirineu occidental, on el temps anticiclònic i assolellat s'imposarà durant tot el dia. La calor canicular recularà a l'interior, on les màximes es quedaran al voltant dels 32 °C a la Noguera i el Segrià, mentre que al nord-est es quedarà per sota dels 30 °C. Els pobles i ciutats costaners també notaran un lleu descens de la temperatura, però la xafogor encara no voldrà marxar del tot. El mercuri s'hi frenarà entre els 26 i els 29 °C, tot i que al Delta de l'Ebre haurem d'esperar fins al dimecres per veure algun canvi. Entrarà el vent de tramuntana intens durant la matinada a la Costa Brava, i a mesura que passi el dia, la marinada agafarà força en tot el litoral. Marejol cap a maror, amb ones de més d'un metre a moltes platges. 

Tornen les tempestes al Pirineu

L'estat de l'atmosfera durant el dimarts serà prou semblant al de dilluns: cel clar a tot arreu amb el permís d'alguns núvols baixos i mitjans a l'extrem sud del territori i al Pirineu central. L'ambient tòrrid voldrà treure el nas a la depressió central i comarques de Lleida, amb màximes que pujaran fins a 34 o 35 °C. La calor també farà una passa endavant a la costa, on els 30 °C ens recordaran a aquest diumenge. Vent de tramuntana intens a trenc d'alba al nord, que afluixarà i donarà pas al vent de marinada suau o moderat del sud típic de les tardes d'estiu. Els canvis interessants arribaran el dimecres: un nou tàlveg que arribarà al nord-est de la península Ibèrica, aquest cop de forma més profunda, portarà una refrescada molt agraïda que vindrà acompanyada de ruixats a tot arreu. Les tempestes es formarien en l'extrem nord del Pirineu i anirien baixant fins a les comarques del Ripollès i Osona, on podrien aparèixer amb fenòmens violents, com calamarsades o esclafits. Cap al tard, baixarien cap al prelitoral i litoral central, on els corrents humits marítims podrien revifar els cumulonimbus, que descarregarien intensitats de precipitació moderades o localment fortes. Després de la tempesta, ve la calma, ja que dijous gaudirem d'un temps agradable i quasi primaveral, amb cels nets gràcies als xàfecs de la matinada i temperatures de luxe: màximes de 25 o 26 °C a la costa i menys de 30 °C a l'interior. El vent de mestral seguirà bufant amb força al nord; molt de compte amb les activitats aquàtiques.

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GREEN, on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.