La iniciativa Covax –que busca garantir dosis de vacuna contra el coronavirus de manera justa amb els països més pobres– ja ha repartit més de 209 milions de vacunes entre 138 països arreu del món. Per ara, s'han repartit vacunes a països de l'Àfrica, Europa, Amèrica Llatina, Sud-est d'Àsia i al Pacífic. En total, segons han informat, han repartit 80 milions de la vacuna AstraZeneca, 47 milions de Moderna, 29 milions de Covishield, 21 milions de Pfizer, 20 milions de la monodosi de Janssen i 9 milions de Sinopharm. 

S'esperen 500 milions de dosis de Moderna

Fa uns mesos, Gavi, l'Aliança de Vacunes, va anunciar que va firmar un acord de compra anticipada amb Moderna per a la seva vacuna d'ARNm contra el coronavirus. L'acord és per 500 milions de dosis d'aquesta vacuna. S'espera que aquest subministrament sigui durant el quart trimestre de 2021, on s'entregaran 34 milions de dosis disponibles. Les 466 milions de dosis restants arribarien l'any 2022.

L'acord, segons va informar Gavi a través d'un comunicat també inclou opcions per accedir potencialment a dosis de vacunes adaptades a variants en el futur. 

Vacunes cap a Kènia i Ruanda

Aquesta setmana, concretament el 17 d'agost, Covax informava de l'arribada d'un carregament de 407.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus arribades a Kènia. Unes dosis de la vacuna d'AstraZeneca i donades pel Regne Unit, segons han exposat a través d'un comunicat. 

Ruanda també ha rebut vacunes per part de Covax aquesta setmana. Concretament, el primer carregament amb 489.060 dosis de la vacuna de Pfizer, donades pels Estats Units. 

Espanya també dona vacunes a Covax

Equador ha rebut aquesta setmana 101.760 vacunes a través de Covax donades pel govern espanyol. Aquestes dosis formen part dels 7,5 milions de vacunes d'AstraZeneca a què el govern d'Espanya va comprometre's per a l'Amèrica Llatina i el Carib. 

Què passa amb Corea del Nord?

És difícil de saber si a Corea del Nord hi ha coronavirus o no. El passat mes de maig, el país continuava amb el recompte oficial a zero i així ho constatava un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El país aïllat encara s'ha aïllat més per fer front al virus. Després que es detectessin els primers casos a la Xina, el país es va blindar. Malgrat tot, segons recollia també fa un temps el portal RT, unes 751 persones van ser sotmeses a proves de detecció del coronavirus i unes 139 haurien mostrat símptomes similars als de la covid, però va resultar ser "una infecció respiratòria greu" o bé "similar a la grip". En aquest context, Corea del Nord necessita vacunes?

Rússia ha ofert diverses vegades vacunes al país. El país continua aïllat i alguns mitjans, com la BBC, asseguren que això estaria provocant al país una fam extrema. Pyongyang, de moment, s'ha negat a rebre vacunes i ajudes dels països que li han ofert, segons destaca el mateix portal britànic. 

Per altra banda, l'agència de notícies Yonhap, de Corea del Sud, informava fa uns dies que Covax ha assignat a la seva veïna del Nord, aproximadament, 3 milions de dosis addicionals de la vacuna xinesa contra el coronavirus Sinovac. Edwin Salvador, representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Pyongyang, va dir a l'emissora Radio Free Asia (RFA), que el mecanisme havia assignat 2,97 milions de vacunes, però que encara estava a l'espera de la resposta del país. 

Salvador també va detallar que Corea del Nord ha tingut bons resultats administrant vacunes convencionals, i va afegir que amb el suport tècnic adequat per al pla d'execució i monitoratge de la cadena del fred, es podran distribuir les vacunes contra el coronavirus. 

No és el primer lot de vacunes que s'assignen a Corea del Nord. A principis d'aquest any, Covax va assignar-ne 1,99 milions de dosis d'AstraZeneca, però segons la mateixa agència de notícies sud-coreana, no han estat entregades. 

 

 

Imatge principal: una dona d'edat avançada rep una vacuna d'AstraZeneca, al Nepal, entregada pel mecanisme Covax / Efe