El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns al programa de la Cadena SER Hoy por hoy que els britànics que arribin a Espanya hauran de presentar una PCR negativa o un document que acrediti que han rebut la pauta completa de vacunació, com la resta de ciutadans de la UE. Aquest canvi de criteri arriba tot just després dels brots que hi ha hagut a les Illes Balears, l'única regió que està inclosa en la llista verda de destinacions segures del Regne Unit. 

Segons la BBC, es creu que la variant delta –detectada per primera vegada a l'Índia– podria representar entre el 40% i el 60% dels casos de coronavirus detectats al Regne Unit. El departament de salut britànic constata que la variant delta representa gairebé totes les noves infeccions del país.

Què farà la UE?

D'aquesta manera, les autoritats europees creuen que la variant delta serà la dominant a tota la UE a finals del mes d'agost amb el 90% dels casos. En aquest sentit, Alemanya va demanar una resposta més coordinada la setmana passada de tots els 27 per posar en quarantena les arribades del Regne Unit, considerant els perills de la propagació de la variant delta. 

Ara bé, no tots els països hi estaven d'acord. Sense anar més lluny, Grècia veu amb perill com podrien afectar aquestes restriccions a l'economia del país, dependent del turisme. Així, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, en comptes de demanar una quarantena més exigent per als ciutadans britànics, el primer ministre grec demana accelerar el ritme de vacunació. "Els que han estat protegits, els que no han estat vacunats estan en perill".

Variant delta, una possible explicació

El Departament de Salut ha informat d'un important augment de casos entre la població d'entre 15 i 29 anys, una franja d'edat que no ha rebut encara la vacuna contra el coronavirus. Una possible explicació de l'augment de casos també podria ser l'aparició de la variant delta del coronavirus. Els símptomes per a aquesta nova variant són lleugerament diferents. Mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons detallava en un article de la setmana passada el The Guardian. Segons Salut, aquesta variant ja representa més del 30% dels casos de coronavirus detectats a Catalunya. 

Precisament aquest cap de setmana, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Bonavetura Clotet, ha exposat que "la variant delta té diferents mutacions dins d'ella mateixa i ha esdevingut molt contagiosa", al programa Preguntes Freqüents de TV3. "Això fa que es transmeti amb molta facilitat". I ha recordat precisament que "això és el que ha fet que un país com Israel torni a demanar l'ús de la mascareta".

Símptomes variant alfa del coronavirus

En canvi, els símptomes més habituals en la variant alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit– són la febre, la tos seca o el cansament. A més, és bastant freqüent la pèrdua del gust i l'olfacte. També hi ha altres símptomes, una mica menys comuns, com molèsties i dolors, mal de coll, diarrea, conjuntivitis, mal de cap o erupcions cutànies o pèrdua del color en els dits de les mans i els peus.

Pel que fa als símptomes més greus, hi ha dificultat respiratòria o sensació de falta d'aire, pressió al pit o incapacitat per moure's.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test de detecció del coronavirus / Europa Press