És un dels països més afectats per la malaltia. Espanya ja té gairebé seixanta casos confirmats de verola del mico, després que el Ministeri de Sanitat hagi incrementat aquest dimecres la xifra de positius fins a 59. D'acord amb les últimes dades de l'Institut de Salut Carlos III, es mantenen en vint els casos confirmats de verola del mico després de la seqüenciació parcial del virus i s'eleven fins a 39 els positius de verola no humana (orthopoxvirus). Així doncs, hi ha vuit positius més que aquest dimarts. Per la seva banda, s'han registrat 41 negatius, de manera que "es descarten com a casos". Fins ara, Sanitat ha rebut mostres de cent casos sospitosos de verola del mico.

Per territoris, Madrid és la comunitat amb més casos: ja suma 48 positius, 29 negatius i 45 sospitosos, que estan pendents del resultat de les proves de laboratori. No n'hi ha cap a Catalunya. Tanmateix, és difícil saber quants casos hi ha a cada lloc per mor del desajustament habitual entre les comunitats i el Ministeri de Sanitat. El govern espanyol i les autonomies analitzaran aquest dimecres l'evolució de la malaltia en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. S'han detectat possibles casos oficials al País Basc, Andalusia, Castella la Manxa, Galícia, Canàries País Valencià, Aragó i Castella i Lleó, a més de Madrid. De manera oficiosa, se sap que l'Hospital Clínic de Barcelona va detectar la setmana passada un sospitós. Si ampliem la mirada a Europa, n'hi ha 71 de confirmats al Regne Unit, 39 a Portugal, dotze a Alemanya, sis als Països Baixos, cinc a França, cinc a Itàlia, quatre a Bèlgica, dos a Suïssa, un a Àustria, un a Dinamarca, un a Eslovènia i un a Suècia.

Viruela del mono / Agencia Británica de la Salud
Símptomes de la verola del mico / Agència Britànica de la Salut

La bona notícia és que els casos espanyols evolucionen positivament. A més, les autoritats sanitàries ja estan en marxa: Espanya té una estratègia per frenar el brot de verola del mico. Per una banda, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes ja han acordat el protocol a seguir per als contagiats amb el virus del mico, que inclou l'aïllament, la vigilància i el rastreig. Per una altra, el país es prepara per comprar vacunes contra la verola tradicional amb la intenció d'administrar-les als contactes estrets de les persones infectades. És el que s'anomena "vacunació d'anell", eficaç per erradicar la verola l'any 1977.

En un altre ordre de coses, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que el brot de verola del mico que s'ha registrat a setze països "encara pot controlar-se" perquè el risc general de transmissió és "baix". "Pel que sabem del virus i de les seves formes de transmissió, aquest brot encara pot controlar-se, de manera que l'objectiu és contenir-lo i detenir-lo", ha dit l'experta en verola i membre del Programa d'Emergències de l'OMS, Rosamund Lewis. Lewis ha afegit que és "poc probable" que el virus ja hagi mutat, tot i que considera que la transmissió pot estar sent impulsada per la socialització que hi ha al món després de l'aixecament de les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus.