La primera ministra d'Escocia, Nicola Sturgeon, ha avançat aquest dissabte la immediatesa amb què arribarà la vacuna pels escocesos. A través de twitter ha escrit: "Notícies positives: els subministraments inicials de la vacuna Covid ara ja han arribat i estan fora de perill, a Escòcia ja s'estan emmagatzemant de forma segura. Les primeres vacunes estan en camí d'administrar-se el dimarts".

Les primeres es donaran a grups prioritaris, inclosos els residents i el personal de la llar d’atenció, la gent gran i els treballadors sanitaris de primera línia. La vacuna que se subministrarà serà la de Pfizer/BioNTech que "ofereix fins a un 95% de protecció contra la malaltia i és segura per desplegar-se" segons l’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA).

El Regne Unit treballa amb un gran desplegament. Es preveu que al voltant de 800.000 dosis de la vacuna estiguin disponibles a tot el país la setmana vinent, i que es disposin d’unes 65.500 a Escòcia. La meitat d'aquestes es guardaran per la segona dosi. A més, el govern escocès ha comprat 23 congeladors de temperatura ultra baixa per emmagatzemar la vacuna.

A Escòcia no les tenien totes. Hi havia el temor que les llars no poguessin rebre el primer lot de dosis a causa de problemes logístics provocats per l'emmagatzematge de la vacuna a -70 ºC.

Malgrat tot, la secretària de Salut, Jeane Freeman, va confirmar dijous que estaven controlats l'emmagatzematge i el transport. En paral·lel, la doctora Carey Lunan, presidenta del Royal College of GPs a Escòcia, espera que els majors de 80 anys puguin començar a rebre la vacuna Oxford-Astrazenica a partir del 21 de desembre.

L'èxit de Pfizer

Pfizer i BioNTech han provat la vacuna en 43.500 persones sense que hagin sorgit problemes de seguretat. I amb les dades sobre la taula, la vacuna podria evitar que nou de cada deu persones es contagiessin del virus. 

La vacuna entra al sistema immunològic per tal de combatre el virus. Es tracta d'un tipus nou de vacuna sota el nom d'ARN i fa servir un petit fragment de codi genètic del virus. Això comença a formar part del virus dins del nostre cos, el sistema immunològic ho reconeix com a estrany i comença a atacar-lo. S'administra en dues dosis, amb tres setmanes de diferència. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat