La setmana que ve començarà, teòricament, la vacunació contra el coronavirus al Regne Unit. De fet, aquesta setmana els reguladors britànics han aprovat la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per l'empresa nord-americana Pfizer i el seu soci alemany BioNTech per al seu ús en el Regne Unit. Amb el vistiplau de l'Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA, en anglès), el Regne Unit es convertirà en el primer país del món a iniciar la vacunació de la població contra la Covid. 

Malgrat tot, la vacuna s'està fabricant a un ritme inferior al que es tenia previst per problemes de subministrament. Pfizer hauria assegurat aquesta matinada, a través d'un comunicat que recull Reuters, que s'han topat amb dificultats en diversos àmbits, principalment en el subministrament de matèries primeres que han fet que la producció s'hagi vist afectada. L'empresa detalla que ha fabricat uns 50 milions de vacunes en les últimes setmanes, per sota dels 100 milions que s'esperava mesos enrere. 

Un problema de matèries primeres

Tot i això, asseguren que la línia de producció ja s'ha reajustat i el ritme de fabricació és l'esperat. "Confiem en la nostra capacitat per subministrar 1.300 milions de dosis el 2021", detallaven. De fet, la mateixa agència de notícies recull el testimoni d'un portaveu que detalla que "l'ampliació de la cadena de subministrament de matèries primeres ha portat més temps de l'esperat". A més, també cita els resultats de l'assaig per justificar una menor producció per a finals d'any. Ara, però, ha assegurat que les modificacions en les diferents línies de producció fan que les dosis es facin a un ritme ràpid. 

De fet, el The Wall Street Journal va publicar fa uns dies que hi havia problemes de subministrament i que la producció s'havia vist afectada i retallada. Segons recull Reuters, una persona no identificada, però involucrada en el desenvolupament de la vacuna Pfizer va dir que "alguns lots inicials de matèries primeres no van complir amb els estàndards", fet que va provocar retards en la producció.

Els 50 milions de vacunes serviran per immunitzar a 25 milions de persones perquè la vacuna s'administra en dues dosis. Tant els EUA com Europa i Regne Unit han firmat amb Pfizer i BioNtech acords de subministrament de vacunes, i el consorci ha indicat que està llest per subministrar les primeres dosis amb rapidesa. 

Qui es vacunarà primer?

El Regne Unit ja va anunciar fa uns dies que la seva intenció era començar la campanya de vacunació el dia 7 de desembre, segons informava fa uns dies el diari britànic The GuardianEls treballadors del Sistema Nacional de Salut (NHS) serien els primers de rebre el medicament, mentre que els dos següents grups poblacionals, persones en residències i majors de 80 anys, haurien d'esperar l'arribada de noves remeses de vacunes. 

A l'espera de l'autorització a Europa

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat que es posicionarà sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech com a màxim el 29 de desembre i sobre la de Moderna el 12 de gener. Gairebé totes dues han presentat la petició d'autorització condicional al mateix temps, però els tempos seran una mica diferents per ambdues vacunes. 

 

 

Imatge principal: producció de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i BioNTech / Efe