El govern escocès ha establert un esquema per permetre que tothom que necessiti productes per la menstruació els pugui obtenir de forma gratuïta, tampons i compreses principalment. Però la mesura no es queda aquí. Les escoles, instituts i universitats hauran de posar a disposició dins els seus lavabos d'una gamma de productes també gratuïts. I en tots els organismes públics, també s'hauran de garantir. La mesura es va votar per unanimitat ahir en seu parlamentària de forma unànime i Escòcia és el primer país que decreta aquesta mesura a tot el món.

Segons la normativa, les autoritats locals i el sector de l'educació hauran de garantir la gratuïtat, una proposta liderada per Monica Lennon, la legisladora que va presentar el projecte de llei l'any passat: "La campanya ha estat recolzada per una àmplia coalició que inclou sindicats, organitzacions de dones i associacions benèfiques. Volem donar un missatge al món que es pot aconseguir l'accés universal gratuït dels productes per la menstruació". Els ajuntaments decidiran quina informació es dona seguint les normatives establertes pels ministres.

Enm5o3tXIAIHNvY

Cartell que va penjar el Parlament escocès a twitter

El cost d'aquest canvi pot suposar una despesa pública de 8,7 milions de lliures a partir del 2022. El calendari marcat és el següent: no estarà operatiu fins als dotze mesos de la "conformitat reial". Aleshores, s'iniciarà un període que obliga a les escoles i universitats a proporcionar aquests productes i establir els canals de comunicació més adequats o habilitar espais als "banys dels campus". Posteriorment, entrarà en vigor l'1 d'agost de l'any següent.

La incidència més forta serà en els estudis superiors. Les onze universitats escoceses, ara, comencen un llarg camí: la d'Abertay, Dundee, Edinburgh Napier, Glasgow Caledonian, Heriot-Watt, University of the Highlands and Islands, Universitat Queen Margaret Edimburg, Robert Gordon, Stirling, Strathclyde i la Universitat de West of Scotland.

Com funcionarà?

Una persona que vulgui obtenir una capsa de tampons, per exemple, primer haurà de sol·licitar un comprovant i després, per obtenir els productes, presenta aquesta sol·licitud, també es pot fer per via telefònica o virtual. Les persones interessades hauran de proporcionar una prova d’identitat suficient per obtenir el certificat amb el codi postal o qualsevol altra informació específica que acabin determinant al Parlament escocès. També es pot fer la petició si una persona pateix una discapacitat o té una mancança que impossibilita poder-se comunicar.

Per la seva banda, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, també ha mostrat la seva satisfacció a twitter: "Orgullosa de votar aquesta innovadora legislació, convertint Escòcia en el primer país del món a proporcionar productes d'època gratuïts per a tothom que els necessiti. Una política important per a dones i nenes".