El beisbol és un esport de masses als Estats Units. Aquesta setmana ha tingut una gran repercussió la notícia que Eduardo Rodríguez, pitcher dels Xarxa Sox de Boston, un dels grans equips del país, ha estat diagnosticat amb inflamació del múscul cardíac, a causa d'una infecció per coronavirus.

L'afecció, coneguda com a miocarditis, generalment és causada per una infecció viral i provoca ritmes cardíacs anormals, a més d'afectar la capacitat del cor per bombar sang. I és que encara que el SARS-CoV-2 és un virus respiratori, també pot fer malbé el cor i altres òrgans.

Un estudi publicat aquesta passada setmana a la revista mèdica JAMA Cardiology, ha conclòs que la gran majoria de les persones que han desenvolupat una forma lleu de la COVID-19 també mostren signes de dany cardíac, de vegades mesos després.

Al voltant de dos terços de les persones que han format part d'aquesta investigació s'havien recuperat a casa, amb símptomes lleus a moderats. En general, el 78 per cent de les persones van tenir resultats anormals de ressonància magnètica cardíaca, un signe de canvis estructurals al cor. El 60% tenia inflamació contínua al cor. Els autors de l'estudi descriuen que fins i tot les persones sense problemes cardíacs preexistents i malalties lleus van mostrar signes d'inflamació, així com canvis estructurals en aquest òrgan.

Médico amb estetoscopi

Els experts que han participat en l'estudi asseguren que es desconeixen els efectes a llarg termini, però que no hi ha dubte que el nou coronavirus pot afectar aquest òrgan. "Aproximadament el 30 per cent dels pacients hospitalitzats tenen evidència de dany a les seves cèl·lules cardíaques", asseguren. Els virus poden danyar el cor de diverses maneres: infectant les cèl·lules directament, causant coàguls de sang als petits vasos del cor, o mitjançant una resposta immune hiperactiva del cos al virus. En alguns casos, aquests efectes poden ser greus. "Sabem per altres infeccions virals del cor que alguns pacients desenvolupen insuficiència cardíaca", afirmen els experts.

No només això, sinó que s'estan reportant casos de pacients que han patit una forma lleu o moderada de COVID-19 i que ara busquen tractament per a símptomes persistents com a tos, falta d'alè i fatiga, així com mal de cap, falta de concentració i debilitat mesos després d'haver desenvolupat la malaltia.

L'Organització Mundial de la Salut va assegurar el mes de març passat que al voltant del 80 per cent de les infeccions per SARS-CoV-2 són lleus o asimptomàtiques, i la resta són greus i sovint requereixen hospitalització. Però per a algunes persones, lleu o asimptomàtic no significa no tenir problemes.

Infermera i pacient

Als Estats Units, per exemple, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) van realitzar una enquesta recent en la qual va quedar patent que les persones que mai no van ser hospitalitzades per COVID-19 poden experimentar símptomes persistents, fins i tot si són joves i no tenen antecedents condicions mèdiques.

De fet, de les 292 persones enquestades, al voltant d'un terç encara tenia símptomes fins a 3 setmanes després que donés positiu pel nou coronavirus. D'ells, una quarta part tenia entre 18 i 34 anys. Comparant amb la grip, més del 90 per cent de les persones que la patien i no van ser hospitalitzades s'havien recuperat per complet dues setmanes després d'haver-la patit.

Segueix en directe la roda de premsa de Fernando Simón sobre el coronavirus