Tant si tens la tensió alta com si vols mantenir uns bons hàbits alimentaris, has de vigilar el teu consum de sal. La ingesta diària de referència de sodi és de 2300 mg o, aproximadament, una culleradeta de sal al dia, però el cert és que en la majoria dels països on se segueix la dieta occidental se'n fa una ingesta molt més gran de la recomanada.

Això és a causa de la gran quantitat d'aliments processats que formen part de la nostra alimentació, ja que se'ls agrega sodi per donar-los sabor i com a part d'alguns conservants i additius alimentaris. Aquests són alguns dels aliments que més sodi contenen.

Sopes envasades

Les sopes enllaunades, envasades i preparades sovint contenen molt sodi, encara que és cert que generalment les marques també ofereixen altres opcions amb baix contingut en sal. El sodi prové principalment de la sal, encara que algunes sopes també contenen additius de sabor rics en sodi, com el glutamat monosòdic. De mitjana, una sopa enllaunada té 700 mg de sodi, és a dir, el 30% de la quantitat diària recomanada.

Sopa CampbellsLes sopes enllaunades contenen una quantitat excessiva de sal

Pernil

El pernil té un alt contingut de sodi perquè la sal s'utilitza per curar i donar gust a aquesta carn. Una porció 85 grams de pernil rostit té de mitjana1 .117 mg de sodi, que equival al 48% de la quantitat diària recomanada. Per tant, s'ha de considerar com un aliment per al consum ocasional.

Mató

El mató és una bona font de calci i una excel·lent font de proteïnes, però també és una aliment relativament alt en sal. Una porció igual a mitja tassa (115 grams) de mató té una mitjana de 350 mg de sodi, o el 15% de la quantitat diària recomanada. La sal del mató no només en millora el sabor, sinó que també contribueix a la textura i funciona com a conservant.

Pizza

La pizza i altres plats processats amb múltiples ingredients com el formatge, la salsa, la massa i la carn processada, contenen quantitats significatives de sodi, que s'acumulen ràpidament quan es combinen. Una porció gran de 150 grams de pizza congelada comprada a la botiga té de mitjana 765 mg de sodi, o el 33% de la quantitat diària recomanada. La mateixa quantitat en un restaurant de menjar ràpid conté encara més sal, fins a 957 mg de sodi, o el 41% de la quantitat diària recomanada.

PizzaLes pizzes i altres plats processats tenen entre els seus ingredients a la sal com un dels més abundants

Formatge fos

Els formatges processats, inclosos el formatge pretallat per a sandvitx o el processat per gratinar, tendeixen a tenir un contingut més alt de sodi que el formatge natural. Això es deu en part a que el formatge processat s'elabora amb l'ajuda de sals emulsionants, com el fosfat de sodi, a altes temperatures, la qual cosa produeix un producte uniforme i suau.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat