Com sol passar en els estudis científics sobre diverses qüestions, algunes investigacions sobre la possible relació entre el cafè i la tensió arterial ofereixen resultats contradictoris. Tanmateix, sembla que la freqüència amb què una persona beu cafè podria influir en el seu efecte sobre un increment sobre la tensió.

La cafeïna és un element vasoconstrictor, la qual cosa significa que disminueix la mida dels vasos sanguinis i pot elevar la pressió arterial. La cafeïna, en interactuar amb diferents receptors del cervell, produeix uns efectes determinats. Els científics creuen que, en canvi, altres compostos del cafè, com els antioxidants, tenen un efecte protector sobre els vasos sanguinis.

Un estudi científic dut a terme el 2017, va concloure que l'augment del consum de cafè està vinculat amb una petita disminució de la hipertensió. Els autors de l'esmentat estudi van trobar una reducció del risc del 9% en beure 7 tasses al dia, amb una disminució del risc de l'1% per cada tassa addicional consumida diàriament.

Tassa sobre grans de café

La quantitat de cafè que bevem afecta la nostra tensió

Aquest mateix estudi va assenyalar els fenols com a compostos beneficiosos del cafè perquè poden tenir un efecte protector. Així mateix es va observar que les diferències genètiques entre les persones poden afectar la forma en què metabolitzen la cafeïna.

Una revisió de 2017 va concloure que les persones amb tensió arterial alta han d'anar amb compte amb la ingesta del cafè, però que no estan obligats a evitar-ho. Encara que en estudis anteriors relacionaven clarament la hipertensió amb el consum del cafè, alguns estudis més recents afirmen que tres o quatre cafès al dia no suposaven cap problema.

Cafè descafeïnat

Com que el cafè està compost per molts elements a més de la cafeïna, alguns d'aquests compostos podrien estar relacionats amb els possibles efectes sobre la tensió arterial. Tanmateix, si una persona sent que amb el cafè la seva tensió augmenta, es recomana que provi canviant a cafè descafeïnat per veure si la seva pressió arterial millora.

Dona bevent café

Quan convé deixar el cafè

Algunes persones bevedores de cafè senten que prendre cafè els provoca símptomes com a insomni, tremolors o ansietat. També n'hi ha que pateixen acidesa estomacal i reflux. L'aparició de qualsevol d'aquests símptomes hauria de ser suficient perquè s'eviti el consum de cafè.

Això sí, com està científicament demostrat que els consumidors habituals de cafè poden patir símptomes d'abstinència, com mals de cap o sota estat d'ànim, si es redueix el seu consum, es recomana que es faci gradualment.

Així mateix, convé assenyalar que les persones amb fibril·lació auricular o altres patologies que tinguin com a conseqüència batecs cardíacs irregulars, han de prescindir del cafè.