És ben sabut que beure vi amb moderació pot tenir diversos beneficis per a la salut, tal com s'ha encarregat de sostenir la ciència. Entre ells, el consum moderat de vi s'associa amb un menor risc de tenir malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars.

També se sap que ajuda a protegir davant la diabetis i pot ajudar a augmentar el nivell d'àcids grassos omega 3 saludables per al cor. Fins i tot, un estudi publicat a la revista BMC Medicine va trobar que les persones que beuen entre dues i set copes de vi a la setmana tenen menys probabilitats de patir depressió.

Però, ara, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat Estatal d'Iowa i publicat en el Journal of Alzheimer's Disease, hi ha un altre efecte secundari positiu de beure un bon vi negre combinat amb formatge. L'estudi, que es va basar en dades de gairebé 2.000 adults del Biobanc del Regne Unit, va trobar que beure vi negre i menjar formatge es va associar amb més agudesa cognitiva en els últims anys de vida de les persones.

Vi negreEl consum moderat de vi negre acompanyat de formatge ajuda a millorar l'aspecte cognitiu en l'última part de la vida

"Em va sorprendre gratament que els nostres resultats suggerissin que menjar formatge i beure vi negre de manera responsable diàriament no només és bo per ajudar-nos a fer front a la nostra pandèmia actual de Covid-19, sinó potser també a bregar amb un món cada vegada més complex que mai no sembla aturar-se", ha declarat Auriel Willette, professora assistent de ciència dels aliments i nutrició humana a l'estat d'Iowa.

Per a l'estudi, els participants van completar múltiples proves d'intel·ligència de fluids (FIT, per les seves sigles en anglès), que, segons els investigadors, "brinden una instantània en el temps de la capacitat d'un individu per pensar sobre la marxa", i també van informar sobre la seva alimentació i consum d'alcohol.

El qüestionari dietètic els va preguntar específicament sobre la seva ingesta diària de fruita fresca, fruita seca, verdures crues i amanides, verdures cuites, peix blau, peix magre, carn processada, aus, vedella, xai, porc, formatge, pa, cereals, te i cafè, cervesa i sidra, vi negre, vi blanc i cava i licors.