Les darreres decisions del Govern poden acabar afectant les escoles. Les dades sobre contagis i ingressos per coronavirus a Catalunya van en augment i l'escola, tal com va admetre el conseller d'Educació, Josep Bargalló, no va deslligada de la societat. Malgrat seguir mantenint la idea que no tancaran i són segures, una situació extrema de confinament ho podria condicionar.

"L'escola és l'entorn més segur que tenim a la societat". Així s'ha expressat aquest dissabte el director general de Centres Públics, Josep González Cambray, que, malgrat tot, ha reconegut que no es pot descartar el seu tancament: "Aquest tema no el tenim sobre la taula.

"En el cas de confinament total, seria el moment de valorar-ho", ha indicat a RAC1, on ha insistit que l'escola és l'últim que es tancarà i, en tot cas, mai del tot, perquè sempre estarà disponible per a fills de treballadors essencials i perfils vulnerables. González Cambray ha reivindicat que ara mateix no hi ha cap centre tancat, i el 95% dels alumnes van a l'aula. "No hi ha cadenes de transmissió", ha insistit.

"S'han d'analitzar els escenaris"

González Cambray ha subratllat que l'increment de casos a la societat es tradueix també en els centres educatius, però també ha reivindicat que la gestió s'ha anat millorant aquestes setmanes, i els tests d'antígens facilitaran enormement la tasca a partir d'ara. En preguntar-li si els alumnes de Batxillerat i Formació Professional podrien fer ensenyament telemàtic, ha indicat que ja ho fan un 7 i un 20%, respectivament, i l'ampliació d'aquests percentatges és un dels escenaris que es treballaran en els propers dies. "Haurem d'analitzar aquest escenari i altres", ha dit.

La idea de què fer amb les escoles plana a tot Europa. Des d'Itàlia, els experts consideren que tancar-la seria una bona solució. El físic Roberto Battiston lidera la idea que les escoles no són segures. Battiston ha estat el president de l'Agència Espacial Italiana (ASI) fins a l'any 2018 i és un reputat professor de física experimental a la Universitat de Trento. En paral·lel, Israel va ser el primer país que ha elaborat un informe sobre el risc de contagi dins les aules.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat