Les darreres decisions del Govern poden acabar afectant les escoles. Les dades sobre contagis i ingressos per coronavirus a Catalunya van en augment i l'escola, tal com va admetre el conseller d'Educació, Josep Bargalló, no va deslligada de la societat. Malgrat seguir mantenint la idea que no tancaran i són segures, una situació extrema de confinament ho podria condicionar.

"L'escola és l'entorn més segur que tenim a la societat". Així s'ha expressat aquest dissabte el director general de Centres Públics, Josep González Cambray, que, malgrat tot, ha reconegut que no es pot descartar el seu tancament: "Aquest tema no el tenim sobre la taula.

"En el cas de confinament total, seria el moment de valorar-ho", ha indicat a RAC1, on ha insistit que l'escola és l'últim que es tancarà i, en tot cas, mai del tot, perquè sempre estarà disponible per a fills de treballadors essencials i perfils vulnerables. González Cambray ha reivindicat que ara mateix no hi ha cap centre tancat, i el 95% dels alumnes van a l'aula. "No hi ha cadenes de transmissió", ha insistit.

"S'han d'analitzar els escenaris"

González Cambray ha subratllat que l'increment de casos a la societat es tradueix també en els centres educatius, però també ha reivindicat que la gestió s'ha anat millorant aquestes setmanes, i els tests d'antígens facilitaran enormement la tasca a partir d'ara. En preguntar-li si els alumnes de Batxillerat i Formació Professional podrien fer ensenyament telemàtic, ha indicat que ja ho fan un 7 i un 20%, respectivament, i l'ampliació d'aquests percentatges és un dels escenaris que es treballaran en els propers dies. "Haurem d'analitzar aquest escenari i altres", ha dit.

La idea de què fer amb les escoles plana a tot Europa. Des d'Itàlia, els experts consideren que tancar-la seria una bona solució. El físic Roberto Battiston lidera la idea que les escoles no són segures. Battiston ha estat el president de l'Agència Espacial Italiana (ASI) fins a l'any 2018 i és un reputat professor de física experimental a la Universitat de Trento. En paral·lel, Israel va ser el primer país que ha elaborat un informe sobre el risc de contagi dins les aules.