Les dades a Catalunya per coronavirus són molt preocupants. En les darreres 24 hores, s'han sumat 6.073 nous contagis i el risc de rebrot augmenta de forma considerable situant-se en 713,37, ahir n'eren 635,71.

La taxa de transmissió de contagi, l'Rt, creix quatre centèsimes més i ja arriba a l'1,50 mentre que la penúltima estava en 1,46. En tal sols una setmana, l'augment acumulat ha estat de set centèsimes. També cal tenir en compte una altra observació, la taxa d'incidència. En els darrers catorze dies ja arriba als 475 casos per 100.000 habitants, tocant el llindar dels 500 que s'ha reiterat des de fa temps que es volia evitar com fos.

Pel que fa a les defuncions, en la darrera setmana s'han registrat 150 morts i ingressos d'UCI, 198 nous. Aquestes dades donen unes xifres acumulades alarmants: Catalunya ja té 1.743 pacients ingressats per Covid als hospitals i 325 a l'UCI.

En total, els casos confirmats ja sumen 225.901. Si mirem la corba, podem observar com, des del 13 d'octubre, tot s'ha disparat. Aquesta, va de la mà dels primers anuncis de noves restriccions del Govern.

El problema, el risc de rebrot

Si bé és cert que ara es fan més PCR, també que des del 14 de març, a l'inici d'aquesta pandèmia, mai s'havia registrat un índex de rebrot tan elevat com ara a Catalunya. Des de DadesCovid.cat es pot veure com la corba puja en línia pràcticament recta.

El doctor de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ho ha definit en una paraula: "Estem en una situació de descontrol", en declaracions a Catalunya Ràdio. I avisa que els hospitals comencen a patir pressions en tots els àmbits, sense deixar de banda els centres d'atenció primària.