El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha estat rotund sobre la idea de tancar les escoles davant l'augment de contagis per coronavirus: "No tancaran mai". I ha especificat que aquestes són un motor social, comunitari i econòmic. De fet, ha repetit en dues ocasions la paraula 'econòmic' i ha fet un paral·lelisme amb l'activitat social i econòmica existent que tampoc s'atura: "L'escola s'ha de comportar com la resta de la societat, amb això estem d'acord. I què vol dir? Amb activitat, l'escola no pot estar tancada".

La resposta, en roda de premsa, ha anat dirigida clarament cap al físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest matí, ha dit que les escoles s'haurien de tancar unes setmanes. Bargalló nega l'afirmació i assegura que es basa en els estudis que Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu han publicat i també d'acord amb la direcció que segueix el Director General de Salut, Josep Maria Argimon.

Una idea que contrasta amb els estudis als que es remet Arenas. Aquest, es basa en informes nous publicats a Israel on han estudiat el comportament dins les escoles. Segons un informe del Ministeri de Salut d'aquest país s'adverteix que en una classe 3 nens van infectar a 12 persones cadascun i un nen fins i tot va arribar a contagiar-ne 24.

Bargalló posa el però que tots ja sabem i recordem de la primera onada: "L'escola romandrà oberta mentre la societat estigui oberta. I en el cas que la societat es tanqui, l'escola haurà de mantenir serveis, com el menjador social. El menjar que oferim als alumnes més vulnerables l'hem de continuar oferint". Per això ha volgut diferenciar tots els serveis que s'ofereixen de l'activitat lectiva únicament que sí es podria veure condicionada. I en defensa de la conselleria que encapçala ha subratllat: "Tan de bo la resta de la societat mantingués les mesures que es donen a les escoles. Si això es fes a les trobades familiars i d'amics no estaríem com ara, no és un retret, és un crit".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat