El comportament del coronavirus fa que alguns experts ara difereixin del parer que han marcat la majoria dels governs. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas ha dit que les escoles s'haurien de tancar unes setmanes.

També ha estat molt crític amb la gestió actual: "És un error garrafal que cadascú es pensi que ho està fent bé. L'educació no és independent i s'ha deixat molt clara la transmissió entre infants, que és molt preocupant.".

Recuperar-les a l'estiu

Posteriorment a l'entrevista, Arenas ha demanat que les classes es recuperin a l'estiu: "Ens trobem en emergència total, hem perdut el control de la pandèmia. No podem assegurar una ventilació adequada, no podem evitar la transmissió comunitària".

Arenas posa xifres sobre la taula: "la positivitat dels menuts és del 8% i dels adults del 6%. Això contrasta amb la posició immòbil del Departament de Salut dient que no tancaran; és un error". Amb això, ha remarcat que els motius per triar aquest camí no són a causa que les escoles siguin un focus de transmissió sinó perquè no poden garantir la seguretat davant les infeccions. Ha recordat que fins i tot s'ha aprovat un document del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) on s'especifica tot això.

Precedent, a Israel

L'investigador adverteix que és un problema que s'ha de resoldre i afrontar ja. Recorda que la majoria dels menors d'edat contagiats són asimptomàtics: "Si no els hi fem la prova a aquests nens, es propaga fàcilment a la llar i després a la feina o allà on els pares i convivents vagin. Les aules són els llocs on aquests nens contacten amb més gent i s'infecten de forma invisible".

Aquest nou criteri es basa en informes nous publicats a Israel on han estudiat el comportament dins les escoles. Arenas adverteix que "l'error més gran que s'està cometent a Catalunya és pensar que l'educació és immòbil. S'ha de plantejar com passaran aquests nens la tardor que queda i tot l'hivern". El cas a Israel així ho demostra. Un nou informe del Ministeri de Salut d'aquest país ha revelat que en una classe 3 nens van infectar a 12 persones cadascun i un nen fins i tot va arribar a contagiar-ne 24.

Juntament amb la creixent pressió per obrir el sistema educatiu als graus inferiors i el debat sobre si l'obertura serà amb o sense càpsules i barrejar-se per les tardes, les advertències del professor Corona, el professor Roni Gimzo, contra avisos imprudents i sense càpsules, empitjoren. "Els símptomes arriben a la fase simptomàtica en adults, on l'hospitalització és més difícil i complexa", ha declarat Gimzo en una conferència de premsa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat