El debat sobre obrir o tancar les escoles s'està estenent a tot el continent. Des d'Israel, un estudi alerta de la propagació de la Covid en aquests espais i a Catalunya, el físic Àlex Arenas feia una advertència molt severa ahir. Mentrestant, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegura que no "tancaran mai". I l'últim país que ha obert el meló ha estat Itàlia. El físic Roberto Battiston lidera la idea que les escoles no són segures.

Battiston ha estat el president de l'Agència Espacial Italiana (ASI) fins l'any 2018 i és un reputat professor de física experimental a la Universitat de Trento. En una carta escrita al Corriere, Battiston explica: "La reobertura de les escoles ha actuat com un potent amplificador de la infecció , no necessàriament a causa de defectes en l'organització de l'activitat dins de l'escola. Milions de nens han començat a sortir amb regularitat als edificis escolars, portant amb ells els efectes dels seus hàbits, esports, transport, activitats extraescolars i hàbits socials".

Battiston argumenta així què està passant: "Probablement, això causà un formidable efecte amplificador que, començant pels joves, afecta, per ordre d'intensitat decreixent, als professors i treballadors de l'escola, a les persones que viuen diverses hores cada dia en contacte amb ells, així com, òbviament, a la resta de la societat". Per tot plegat demana tancar-les físicament però mantenir les classes a distància.

Les dades a Itàlia

A partir de l’1 d’octubre, l’epidèmia va començar a augmentar molt ràpidament al conjunt d'Itàlia. S'ha duplicat cada set dies i ja se superen els 170.000 contagis, amb xifres d'ahir divendres 23 d'octubre. I la previsió és que es puguin arribar als 600.000 en quinze dies. Aquests números coincideixen amb la reobertura de les escoles.

Les escoles van obrir el 24 de setembre a sis regions italianes, incloses algunes molt poblades com Campània i Pulla. Gairebé totes les altres ho van fe deu dies abans, el 14 de setembre. Battiston recorda el procés lent que s'ha experimentat en aquest retorn, també marcat per les eleccions regionals que deixa molts dies no lectius.

D'aquesta manera, i tenint en compte el període de detecció de positius, es dispara posterior al 3 d'octubre. I és aleshores quan el físic italià recorda algunes dades que s'han registrat: "La setmana següent la situació canvia dràsticament".

I ho justifica amb la taxa de creixement dels infectats entre els estudiants que és 2,65 vegades superior (+ 265%) a la de la resta de la població, la del professorat és exactament el doble (+ 200%) i la del personal no docent és 1,67 vegades (+ 167%) superior a la resta de la població italiana.