La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, es reafirma en tot el que ja va avançar ahir en roda de premsa: "No contractarem professionals sanitaris". Així ho ha assegurat en una entrevista a Ràdio 4 sobre la idea que els alumnes d'ESO hauran de practicar-se, ells mateixos, la prova de PCR.

Aquesta iniciativa ha aixecat, en menys de 24 hores, molta polseguera entre el personal docent i els seus sindicats, ja que seran els professors els encarregats de vetllar per un correcte ús i pràctica d'aquestes PCR en menors d'edat.

Cuenca ha anat més enllà i fa un símil: "El que estem dient és que del que es tracta és de guiar els alumnes. Com altres activitats, això (fer-se una autoprova de PCR), també pot ser una activitat educativa". De fet ha assegurat que els adolescents són "responsables i tenen la seva pròpia confiança i autonomia per responsabilitzar-se i experimentar sobre el que suposa aquesta pandèmia i com es realitzen aquestes proves". Cuenca ho ha definit com "una experiència vital" per als més joves.

Una ajuda al principi

Malgrat tot, des d'Educació es treballa per un protocol, enviar tutorials als centres i "modular el canvi metodològic on hi haurà un membre de personal sanitari que els ajudarà en aquest viatge". Aquest especialista pot venir del CAP o fins i tot del col·lectiu de farmacèutics i afirma que no es descarta, "perquè hi ha professionals d'aquest àmbit" disposats a treballar conjuntament. Aquest acompanyament es faria les primeres setmanes "o tot el temps que calgui".

Nuria Cuenca @educaciocatLa secretària general d'Educació, Núria Cuenca, en una roda de premsa / Foto: @educaciocat

En aquests darrers dies, les juntes de directors i sindicats continuen en converses amb el Departament d'Educació. En paral·lel, la consellera de Salut, Alba Vergés, demana "calma i paciència" i no precipitar-se davant els més crítics amb la idea.

Fins ara, les PCR s'han fet a través d'unitats mòbils gestionades per hospitals que mobilitzaven quatre professionals per a cada escola. Això ja no serà així a l'ESO. Cuenca conclou: "Entenc que els professionals docents estiguin cansats perquè és molt complex, hem hagut d'adoptar moltes mesures organitzatives que han tensionat, però estem parlant que guiïn els joves en aquest viatge".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat