El Departament d'Educació augmenta les mesures per combatre el coronavirus a les escoles. Aquesta setmana, es publicarà un document amb les noves mesures sobre ventilació a les escoles. Indiquen que aquesta és una mesura "complementària" al distanciament, la higiene o el rentat de mans, però amb els nous informes, consideren que s'ha de concretar aquesta nova organització. L'objectiu, tal com ha avançat la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, és que els espais estiguin "permanentment ventilats i garantir la ventilació creuada".

Les especificacions són portes i finestres de les aules obertes, les finestres amb un mínim de vint centímetres i una durada de deu a quinze minuts a cada hora lectiva. Educació reiteren que és una mesura per prevenir els contagis i va més enllà.

També incorporen canvis en el funcionament. Ara, considera que estan en una fase de mitigació de la pandèmia i això afectarà el procediment dels cribatges a les escoles que serveixen per detectar els positius dins els grups bombolla. Avancen que els mantindran, però els recursos humans desplaçats als centres que realitzaven les PCR passaran a ser "d'autopresa". Seran els alumnes, a partir d'ESO, que es faran ells mateixos les proves.

Més responsabilitat per als docents

Ja han garantit que guiaran com fer aquest frotis nasal, vigilaran que hi hagi un bon rentat de mans previ a la mostra i se segueixin totes les indicacions. La supervisió passarà pel personal docent i s'acompanyarà de tutorials i xerrades. La data encara no està marcada, tan sols s'està preparant i han assegurat que "no hi ha cap risc biològic", però no s'aplicarà fins que sigui 100% segur. Des de l'inici d'aquest curs, ja s'han fet 330.000 proves PCR en l'àmbit de les escoles.

Les xifres, fins al dia d'avui, el Govern les considera positives. Un 95% dels alumnes catalans han assistit de forma presencial als centres educatius en el pitjor moment de la segona onada de la pandèmia, que es va produir entre divendres i dissabte passat, i només un 5% van estar confinats.

Des de llavors, en els darrers dies, la xifra d’alumnes confinats s’ha reduït en un 19%, fins a situar-se en els 65.665 actuals, cosa que suposa un 4,5% del total de l’alumnat: “Amb les mesures restrictives de la mobilitat, hem vist com els indicadors comencen a ser positius i que això es comença a notar en l’educació. Per tant, el virus té un impacte a la societat igual que en el sistema educatiu”, ha destacat Cuenca.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat