"Calma i tranquil·litat". Aquestes són les dues peticions que més ha repetit la consellera de Salut, Alba Vergés, al conjunt de la població. Calma i tranquil·litat per saber si es prorroga el toc de queda, per entendre com els alumnes d'ESO es faran la PCR i per començar a posar dates a l'obertura d'algunes restriccions.

Malgrat no concretar més enllà del que donen les xifres ara mateix, Vergés ha enviat un missatge molt contundent: "No s'ha doblegat la corba i la pressió assistencial augmentarà". De fet, aquest missatge s'ha vist reforçat per l'exemple que ha donat el director del Sistema de Salut, Adrià Comella: "Si ara estiguéssim al mes de març, els hospitals estarien tremolant".

El missatge, en definitiva, és que el tsunami de fa uns mesos no es repeteix perquè s'han pres mesures i es coneix més el comportament d'aquest virus, però per veure traduïda aquesta reducció de l'impacte en el conjunt de la societat encara és massa d'hora. I el Govern no considera que les restriccions tinguin efectes fins que no es pugui veure reflectit en el conjunt comunitari. L'objectiu és tornar, com a mínim, als mil casos diaris, que donarien una estabilitat, i ja hi ha dades que comencen a donar una mica de llum, però la xifra marcada és d'un risc de contagi de 0,8, i avui encara està a 0,95.

La consellera insisteix que no hi ha cap mena de pressa i córrer pot ser contraproduent. Sense donar una afirmació rotunda, sí que matisa que "tota la lògica porta a prorrogar el toc de queda" i deixa en mans del Procicat la decisió final i marcar quina nova data hi haurà per revisar-ho: "Molta prudència perquè potser arribarem a l'objectiu més tard". Pel que fa a altres mesures, com l'obertura de bars i restaurants, el retorn de l'oci o la cultura, mateix missatge que els dies anteriors: "Dependrà dels resultats".

PCR a alumnes d'ESO

Diferents col·lectius de pares i mares i també docents han qüestionat l'anunci d'ahir d'Educació. Amb l'objectiu de reduir el personal sanitari en aquest àmbit, el Govern vol engegar un nou programa de PCR en què sigui el mateix alumne, només els que cursen ESO, qui es facin ells mateixos les proves de detecció de coronavirus. Tot estarà supervisat pel docent, que serà el responsable del control.

Vergés demana que ningú es precipiti a carregar-se el sistema sense abans haver començat: "Demanaria una mica de calma abans de sortir d'aquesta manera. Evidentment hi poden haver coses i cosetes que es van millorant". A més, insisteix que des de la Conselleria de Salut i la d'Educació es treballa conjuntament per establir un protocol molt detallat abans de posar-ho en marxa.

Sobre les protestes

El neguit d'aquestes mesures es trasllada als carrers i ja es preveuen noves mobilitzacions i manifestacions per a les properes hores. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, posa l'accent en els grups violents i cita que venen de "l'extrema dreta i esquerra i radicals independentistes i del món del futbol". Per això reforçaran el nivell de control d'aquestes convocatòries. 

En termes generals, considera que la ciutadania ha sigut responsable amb les noves mesures com el confinament municipal. El conseller recorda que els controls dels Mossos conjuntament amb la policia municipal no tenen caràcter sancionador de nivell econòmic. En les darreres setmanes, Interior ha notificat 15.278 denúncies per saltar-se les restriccions, 330 d'aquestes a establiments, i s'han tancat 13 locals.