Parlar sobre la longevitat d'una persona no deixa de ser una quimera. Poden passar tantes coses en la vida –i s'ha posat de manifest en un any com aquest amb la pandèmia de la Covid-19– que predir quant temps pot viure algú fins i tot fent-li un seguiment exhaustiu és impossible, perquè hi ha circumstàncies que no es poden predir. Però això no vol dir que la ciència no pugui determinar una sèrie de factors que ajudin a calcular la longevitat d'un perfil de persones partint d'una sèrie de criteris.

Un nou estudi suggereix que la longitud dels telòmers (els extrems dels cromosomes) dels leucòcits (les cèl·lules sanguínies que ens defensen de les infeccions) pot oferir informació clau sobre la longevitat d'una dona. En la investigació també es demostra com l'edat materna en néixer l'últim fill afecta la longitud dels telòmers i la salut a llarg termini.

Mare i fillL'edat d'una mare en donar a llum el seu últim fill afecta la salut futura de la dona

L'estudi científic s'ha publicat a Menopause, la revista de The North American Menopause Society (NAMS). El cert és que no és la primera vegada que es relaciona la longitud dels telòmers leucocitaris d'una dona amb la seva esperança de vida a llarg termini. Els telòmers han demostrat ser fonamentals per mantenir l'estabilitat genòmica i s'han trobat en diversos estudis vincles entre la longitud dels telòmers i diverses afeccions cròniques com malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, algunes afeccions neurològiques i diversos tipus de càncer.

També s'ha demostrat per diversos estudis científics que l'edat materna en el moment del naixement de l'últim fill d'una dona afecta la longitud dels telòmers. Però en aquest nou estudi s'aporten una altra sèrie de factors sociodemogràfics relacionats amb els patrons de maternitat.

L'estudi

Per dur-lo a terme es van estudiar més de 1.200 dones perimenopàusiques i postmenopàusiques de diverses ètnies i orígens i es va confirmar que, efectivament, més enllà de la seva raça o d'on vivien, l'edat materna en l'últim naixement està associada positivament amb la longitud dels telòmers, la qual cosa significa que les dones que donen a llum el seu últim fill més tard en la vida tenen telòmers més llargs, un biomarcador de salut i longevitat a llarg termini.

Peus d'un bebéLes dones que tenen un últim fill més tard, poden tenir una longevitat més gran

També és important assenyalar que aquest estudi es va limitar a dones amb un o dos fills nascuts o que havien utilitzat anticonceptius orals. Els experts asseguren que "es necessita més investigació per determinar si l'edat materna en l'últim naixement fa que els telòmers s'allarguin o si la longitud dels telòmers serveix com un indicador de la salut general i es correspon amb la capacitat d'una dona de tenir un fill a una edat més avançada", però està clar que la relació està més que demostrada.