El SARS-CoV-2 podria estar passant del període epidèmic a la fase endèmica. Són paraules que encara s'han d'agafar amb pinces, però alguns ja s'atreveixen a fer quatre pinzellades del que podria acabar sent el coronavirus. De fet, el metge especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias Oriol Mitjà creu que al final la covid deixarà de ser pandèmia per convertir-se en un virus endèmic: "provocarà malalties com refredats". Precisament per aquest motiu, l'especialista detallava en una entrevista a RAC1 que la "sisena onada podria començar a ser l'última i al febrer podríem estar bastant bé si és que no hi ha una sorpresa". Una sorpresa, com per exemple, una nova mutació o variant del coronavirus.

El viròleg Xavier Abad també destaca que la 'pandèmia' podria tenir els dies comptats tal com la coneixem. Ara bé, màxima cautela. "No tenim molt clar com serà aquesta fase endèmica" i subratlla a través de les xarxes socials que "serà diferent en diferents països" i que dependrà del "llindar que es consideri raonable d'hospitalitzacions i morts".

@xavierabadmdg tuit coronavirus pandemia

A més, també puntualitza que "la covid-19 continuarà sent igual de terrible pels vacunats, molt més benigna pels vacunats, però la societat acabarà transaccionant". Així, comenta que seria encertat que s'expliqués i es decidís el nivell: "Com una grip? Una fracció, el 2-5-10% dels casos de la fase epidèmica? Aquest debat caldria començar-lo a afrontar".

El virus continuarà circulant

Malgrat tot, Abad insisteix que "el SARS-CoV-2 no serà erradicat i circularà". "I si el nostre compromís és massa lax i el deixem circular massa, la pilota del 'long covid' es farà més grossa i li donarem opcions a més mutacions". 

@xavierabadmdg tuit coronavirus pandemia 2

Per altra banda, destaca una altra cosa i és que cada país, "en funció de la seva taxa de vacunació i les restriccions que continuï aplicant, arribarà a un compromís endèmic probablement diferent, que no incompatible". 

Situació del coronavirus a Catalunya

Després d'un cap de setmana intens, on s'ha arribat al 70% de la població amb la pauta de vacunació completa, les dades van plenes de ressaca. Els contagis no arriben als 300, tot i que cal tenir en compte que es ve d'un cap de setmana, on normalment es fan menys tests, i on aquest cap de setmana ha coincidit amb dos dies festius. Els ingressos als hospitals i les UCI continuen de baixada lenta. La resta d'indicadors també van de baixada. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 738 (2 menys). Cal recordar, a més, que durant els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen de 273 a 266, 7 menys. 

 

 

Imatge principal: partícula del virus SARS-CoV-2, de la variant B.1.1.7 de Kent / Flickr Niaid