El doctor Oriol Mitjà augura que la sisena onada podria ser "petita i no greu" i que fins i tot, "podria començar a ser l'última". El metge especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias destaca en una entrevista a Rac1 que "és probable que hi hagi una sisena onada" perquè a la tardor s'omplen els comerços, metro ple, retorn a les aules, oficines... "i hi ha un grup molt gran de població que no està vacunat". En aquest sentit, ressalta també que hi ha infeccions postvacunals. Aquests factors són els que fan creure a Mitjà que hi haurà una sisena onada, però que no serà com les anteriors: "No tindrà res a veure amb la cinquena". Ara bé, subratlla que "això no vol dir que s'hagi acabat".

Així, Mitjà creu que al final la covid deixarà de ser pandèmia per convertir-se en un virus endèmic: "provocarà malalties com refredats". Precisament per aquest motiu, l'especialista creu que la "sisena onada podria començar a ser l'última i al febrer podríem estar bastant bé si és que no hi ha una sorpresa". Una sorpresa, com per exemple, una nova mutació o variant del coronavirus.

"L'estiu que ve podríem parlar de certa normalitat, sempre que no hi hagi sorpreses". Mitjà insisteix que "la variant delta és la predominant, n'hi ha d'altres que son d'interès, però de moment no han pres iniciativa".

El pic d'anticossos

Mitjà ha deixat clar que dues setmanes després de la segona dosi es registra el pic d'anticossos. "A partir de llavors, va baixant la immunitat". En aquest sentit, el doctor creu que les persones grans, persones que visquin en residències o persones amb un sistema immunitari més dèbil haurien de rebre una tercera dosi de la vacuna. 

D'altra banda, però, destaca que tampoc es pot descuidar la campanya de la grip. Tot i que constata que es podrien administrar les dues vacunes alhora, pot passar que el Departament no tingui prou mans. Així, Mitjà constata que "la grip i la covid conviuran malament perquè les dues afecten el mateix grup poblacional". 

A més, insisteix que "fa dos anys que no ens exposem a la grip i tornarà amb més força. No sabem quines variants posar a la vacuna de la grip".

Què passa amb l'oci nocturn?

Segons Mitjà, a partir d'aquesta setmana es podria retirar el toc de queda i obrir l'oci nocturn. "Amb dades a la mà i amb el que és la normativa del Consejo Interterritorial, a partir d'aquesta setmana poden demanar obrir". Ara bé, l'especialista destaca que té clar que demanaria certificat covid o bé un test d'antígens per entrar a les discoteques. 

 

 

Imatge principal: El metge especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias, Oriol Mitjà / ACN