Bona part dels que eren adolescents als anys 90 hauran llegit amb tristesa la notícia de la mort de Luke Perry, una de les icones de la televisió d'aquella dècada després de la seva interpretació com Dylan McKay en la sèrie Sensació de viure -Beverly Hills 90210, en la seva versió original. L'actor de 52 anys va perdre la vida com a conseqüència d'un ictus que li va sobrevenir el passat 27 de febrer i que li va deixar en coma fins a la seva mort dilluns. Però... què és exactament un ictus i per què es produeix?

Un ictus és un trastorn brusc en la circulació sanguínia del cervell. Existeixen dos tipus principals, l'ictus o infart cerebral isquèmic –el tipus més comú, causat per un coàgul sanguini al cervell– i l'ictus o vessament cerebral hemorràgic –causat per una hemorràgia al cervell. Segons l'Aliança Europea contra l'ICTUS (SAFE), les projeccions indiquen que entre 2015 i 2035 es produirà un augment del nombre total d'episodis d'ictus a la UE del 34%, passant de 613.148 el 2015 a 819.771 el 2035. De fet, és la tercera causa més freqüent de mort a Europa i una de les principals causes de discapacitat física en adults.

És la tercera causa més freqüent de mort a Europa i una de les principals causes de discapacitat física en adults

Segons la SAFE, en l'assistència de l'ictus, "el temps és cervell". En tractar-se d'una urgència mèdica, els pacients han de ser hospitalitzats, sempre que sigui possible, avaluats i tractats, segons procedeixi, en qüestió d'hores a fi de millorar la seva evolució. Tanmateix, existeix una escassa conscienciació pública sobre aquesta qüestió. Un estudi europeu internacional va revelar que aproximadament una de cada cinc persones no va ser capaç d'identificar cap símptoma d'ictus i que tan sols la meitat trucaria a una ambulància. Tenint en compte que per cada minut en què una persona pateix detenció o disminució de la circulació de sang al cervell es perden 1,9 milions de neurones i 14 bilions de connexions neuronals, i que una hora suposa un envelliment cerebral de 3,6 anys i una pèrdua de 120 milions de neurones, la importància de rebre atenció metgessa primerenca és vital.

Una de cada cinc persones no va ser capaç d'identificar cap símptoma d'ictus i que tan sols la meitat trucaria a una ambulància

Els factors desencadenants de l'ictus són de dos tipus. D'una banda, els factors de risc establerts com la hipertensió, el colesterol elevat, la diabetis mellitus, el tabac o la fibril·lació auricular, l'arítmia més comuna. I per un altre es troben els factors potencials com l'obesitat, la inactivitat física, la intolerància a la glucosa, la nutrició deficient, l'alcoholisme, la teràpia hormonal substitutòria/anticonceptius, els processos inflamatoris i l'apnea del son.

És important estar atents als símptomes que poden fer-nos indicar que estem patint un ictus. Segons la SAFE, els més importants són:

  • Entumiment sobtat
  • Debilitat o paràlisi
  • Dificultat sobtada per parlar o entendre el llenguatge (afàsia)
  • Mareig
  • Confusió
  • Incapacitat per mantenir l'equilibri
  • Fort mal de cap
  • Visió borrosa o pèrdua de visió sobtada
  • Pèrdua del coneixement

Finalment, en el que té a veure amb la prevenció, és important saber que, segons els experts, amb un control dels factors de riscos es podria evitar fins al 80% dels casos. Tal com expliquen en aquest estudi publicat per la Universitat de Colúmbia a Nova York, la prevenció passa per fomentar l'abandonament de l'hàbit de fumar, una dieta saludable, més activitat física i control de pes. I per a aquelles persones que hagin tingut un accident vascular previ o presentin alguns dels factors de risc com la hipertensió o la diabetis, un control mèdic exhaustiu i un seguiment del tractament farmacològic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat