És difícil calcular el nombre de persones amb insomni a la societat, perquè moltes conviuen amb ell sense cap tractament i perquè l'insomni pot ser transitori en algunes etapes de la vida. Tot i així, s'estima que entre el 20 i gairebé el 50% de la població el pot patir. En els últims anys s'està investigant més respecte l'insomni perquè les conseqüències per a la salut poden ser molt greus, més del que es pensava

La curta durada del son i les interrupcions del mateix estan associades amb problemes cardiovasculars, diabetis i depressió, per anomenar només algunes d'elles. Per aquesta raó, els especialistes han estat buscant formes de prevenir o tractar l'insomni i altres trastorns del son, començant per buscar totes les causes possibles.

Recentment, un estudi de la Universitat de Colúmbia a la ciutat de Nova York ha acabat que una dieta alta en carbohidrats refinats, particularment sucres afegits, està relacionada amb un risc més gran d'insomni. O almenys això passa en un sector concret de la població en la qual s'ha dut a terme la investigació: les dones majors de 50 anys. L'estudi s'ha publicat a The American Journal of Clinical Nutrition i part de la base que identificant els factors que condueixen a l'insomni, es poden trobar altres solucions que van més enllà del tractament farmacològic.

Insomni

La investigació

Els investigadors van treballar amb les dades de 53.069 dones d'entre 50 i 79 anys, amb l'objectiu de comprovar si realment existeix o no un vincle entre la dieta i el risc d'insomni. Els resultats van confirmar la hipòtesi. Existeix un vincle entre un risc més gran d'insomni i una dieta rica en carbohidrats refinats. Això inclou aliments molt rics en sucre com els refrescos, l'arròs i el pa blanc, la brioixeria, els dolços...

Pel que sembla, quan el sucre a la sang s'eleva ràpidament, el cos reacciona alliberant insulina, i la caiguda resultant en el sucre a la sang pot conduir a l'alliberament d'hormones com l'adrenalina i el cortisol, que poden interferir amb el son. Els autors de l'estudi també expliquen per què no tots els aliments que contenen sucre produeixen el mateix efecte.

És poc probable que les fruites i verdures, que naturalment contenen sucre, augmentin els nivells de sucre a la sang gairebé tan ràpids com els aliments que contenen sucres refinats. Això es deu que aquests aliments naturals també són rics en fibra, la qual cosa significa que el cos absorbeix el sucre més lentament, evitant un augment en els nivells de sucre. De fet, les participants que portaven una dieta rica aquests aliments, no tenien un risc més gran d'insomni.

Menjar|Dinar

Per tant, els culpables de l'insomni de les dones de la investigació van ser els aliments altament processats, ja que són els que contenen grans quantitats de sucres refinats que no es troben naturalment als aliments.

Encara que l'estudi es va restringir a dones de 50 anys o més, els experts creuen que les troballes també podrien aplicar-se a homes i persones d'altres edats. Ara volen desenvolupar més investigacions enfocades en augmentar el consum d'aliments integrals i carbohidrats complexos per establir un model de dieta que podria utilitzar-se per prevenir i tractar l'insomni.