L'artrosi és una de les patologies relacionades amb l'articulacions més estesa a tot el món. Es calcula que afecta una de cada quatre persones i és progressiva, la qual cosa significa que els símptomes empitjoren amb el temps. No té cura, però el tractament pot ajudar a controlar el dolor i la inflor i mantenir una vida dinàmica i activa.

Sempre s'ha considerat com una patologia produïda arran del desgast de les articulacions, però en els últims anys cada vegada es para més atenció en el paper de la inflamació en la seva progressió. En aquest sentit, cal posar en relleu la importància del sistema immunitari en el nostre organisme. Les cèl·lules i molècules que el conformen són fonamentals per a la nostra supervivència, però ha de mantenir un delicat equilibri.

Artrosi genoll

Si aquest equilibri es converteix en hiperactivitat, el sistema immune pot ser extremadament nociu per al cos humà, tal com ha demostrat la pandèmia del nou coronavirus. Un sistema immunitari excessivament actiu pot ser darrere de malalties com la malaltia inflamatòria intestinal, l'esclerosi múltiple i algunes formes d'artritis, que la comunitat mèdica agrupa, com trastorns autoimmunes.

En un estudi publicat a la revista Inflammopharmacology un equip de científics de la Universitat de Liverpool al Regne Unit ha donat a conèixer un nou fàrmac de prova per a l'artrosi que podria ajudar a mantenir el sistema immune sota control i garantir que les seves funcions protectores romanguin intactes.

La investigació

L'estudi es va centrar al paper dels neutròfils, que són el tipus més comú de glòbuls blancs i actuen com la primera línia de defensa en el sistema immunitari. Quan el cos troba un patogen, envia ràpidament neutròfils al lloc on s'ha produït la infecció per destruir el patogen. També produeixen molècules de senyalització anomenades citocines, que recluten altres cèl·lules immunes per ajudar a combatre la infecció. En general, aquesta és una resposta útil, però de vegades, els neutròfils es tornen hiperactius o hi ha un deteriorament dels mecanismes que regulen la seva activitat.

Qualsevol situació dona com a resultat l'alliberament de massa citocines, de vegades fins i tot en absència d'una infecció. Això desencadena una reacció inflamatòria que és perjudicial per als teixits del cos. En casos extrems, el nivell d'alliberament de citocines és tan alt que es denomina tempesta de citocines. Aquestes tempestes de citocines proinflamatòries causen inflamació extrema que pot danyar el sistema circulatori, la qual cosa porta a la fuga de sèrum de la sang als teixits i al col·lapse del sistema vascular. Les conseqüències, que inclouen insuficiència orgànica, poden ser greus i fins i tot mortals.Artrosi colze

L'objectiu del nou fàrmac és suprimir l'activitat nociva del sistema immune sense afectar la seva capacitat per combatre infeccions. S'ha fabricat mitjançant molècules derivades de plantes apocynin i paeonol amb l'objectiu de tractar l'artrosi. Els assajos han demostrat que el nou fàrmac, denominat APPA, va disminuir amb èxit els nivells d'expressió les citocines, però no va tenir cap efecte sobre la capacitat dels neutròfils per defensar-se de la infecció atacant físicament el bacteri. A més, té el potencial d'esmorteir aquesta inflamació greu que causen malalties reumàtiques sense afectar la funció antimicrobiana crucial dels neutròfils.