El malalt reumatològic és un malalt crònic, com els passa a altres persones que pateixen patologies com a obesitat, hipertensió i diabetis, exemples de malalties cròniques molt prevalents. En la major part de casos no es pot aspirar actualment a una curació de la malaltia, però el coneixement més gran que els reumatòlegs tenen avui dia d'aquestes malalties fa que en el dia a dia es puguin controlar millor i aquells que les pateixen puguin portar una vida pràcticament normal.

Les dues malalties reumàtiques més comunes són l'artritis i l'artrosi. Les dues afecten les articulacions. L'artritis es pot produir a qualsevol edat, principalment en el cas de les dones, i es manifesta mitjançant inflamació. Provoca dolor continu, rigidesa articular de predomini matutí prolongada, inflor, amb vessament sinovial inflamatori i dificultat en el moviment. Per la seva part, l'artrosi és una malaltia degenerativa, la incidència de la qual augmenta amb l'edat a causa del desgast de les articulacions i provoca dolor articular, limitació de moviments, rigidesa, deformitats en les articulacions i vessaments no inflamatoris.

Artritis peus

Quant a la incidència, no existeixen dades fefaents que estigui augmentant en els últims anys. La prevalença de l'artritis reumatoide a Espanya és del 0,5% i la de l'artrosi simptomàtica de genoll és del 10,2 %. Respecte a la seva causa, l'edat, com dèiem anteriorment, és un factor important en el desenvolupament de l'artrosi. I en el dia d'avui se sap que el component hereditari d'aquestes malalties és molt important. En l'artritis reumatoide la prevalença en familiars de primer grau és entre el doble i el triple que en la població general. I en determinades formes d'artrosi com l'artrosi de genoll o l'artrosi de mans especialment en dones la contribució genètica al desenvolupament de l'artrosi és de fins i tot un 65%

Ambdues són patologies que es donen amb més freqüència en dones. Sobretot en el cas de l'artritis reumatoide, on la prevalença home/dona és d'1/3 i en el cas de l'artrosi, especialment en l'artrosi de genoll i mans la proporció arriba a ser de 3/8 a favor del sexe femení. Encara que no tenen cura, en aquests últims anys s'han produït importants avenços en ambdós camps.

Al terreny de les artritis els tractaments biològics han suposat una important revolució, fins al punt que s'ha pogut controlar la malaltia des d'un punt de vista simptomàtic i evolutiu.

En l'artrosi els avenços són més lents i solen tractar-se mitjançant l'ús de medicaments per alleujar els símptomes i amb un altre tipus de fàrmacs anomenats Sysadoa (Symptomatic Slow Acting Drug for OsteoArthritis, per les seves sigles en anglès) amb capacitat per alentir el procés degeneratiu de l'artrosi.

Artrosi genoll

La prevenció ha d'anar encaminada a adoptar uns hàbits de vida saludable, ja que l'obesitat i la falta d'exercici són dos factors de risc demostrats en la incidència d'aquestes malalties. Per mantenir-se en el pes adequat, cal seguir una dieta equilibrada basada en el mètode més avalat actualment per la ciència, el mètode del plat d'Harvard.

Quant a l'exercici, aquests són algunes de les recomanacions que es poden adoptar:

>Fer exercici sota l'aigua, desplaçant totes les articulacions, especialment genolls i maluc.

>Fer estirades lentes i suaus, que poden ajudar a prevenir la rigidesa de les articulacions, sobretot al matí. El ioga i el taichí són dues pràctiques molt recomanables.

>Caminar i fer bici estàtica causen poca tensió sobre les articulacions i són bones per enfortir els músculs que envolten les articulacions afectades.

>Els exercicis de flexibilitat i equilibri serveixen per prevenir caigudes i millorar les postures en general.