Sempre que arriben les dates nadalenques, aquestes estan associades a un augment de les calories ingerides, sobretot d'aliments pesats i molts sucres presents als dolços, el torró i les postres tradicionals. Durant uns dies en gaudim, però el cert és que aquests grans àpats tenen les seves conseqüències per a la salut.

Per això es poden dur a terme una sèrie d'accions per evitar-les, des de preparar-se els dies abans, a compensar els excessos per no començar l'any amb alguns quilos de més. Aquests són alguns consells que convé tenir en compte.

Planificar els menús

Els dies assenyalats de festa durant Nadal, per descomptat, són dies d'excessos. Però allà s'hauria de quedar la cosa. A més, aquest any de tocs de queda i restriccions, els altres dies es pot menjar de forma equilibrada. Així que és millor planificar-se bé per fer una dieta de menys calories els dies previs i posteriors a aquestes dates.

Menjar|Dinar saEs recomana planificar menús sans i lleugers per als dies anteriors i posteriors a les festes

Practicar el dejuni intermitent els dies anteriors

Tenint en compte els excessos, els dies anteriors podem intentar compensar una mica practicant el dejuni intermitent, que consisteix a passar un temps prolongat al dia sense ingerir aliments. El més comú és el que reparteix la ingesta durant 12 hores del dia i el dejuni les altres 12 restants. Més prolongat és el de 16/8, que consisteix a dejunar cada dia durant 16 hores i després menjar durant 8 hores. Fer suposa una reducció d'unes 300-500 kcal diàries.

Introduir aliments proteics als àpats  nadalencs

Els menús típics nadalencs inclouen plats de proteïnes amb carn o peix, per la qual cosa no han de ser necessàriament molt pesats més enllà dels dolços. Es poden evitar les patates d'acompanyament i introduir més verdures i limitar la ingesta d'aliments processats.

Practicar la compensació

Els dies següents als excessos cal provar de compensar, alimentant-nos d'aliments lleugers baixos en calories. Els brous, els purés i les infusions són aliments molt indicats que ens sadollen i són baixos en calories.

SopaSopes, brous, purés i infusions són ideals per als dies després, baixos en calories

El gener, a cuidar-se

Quan acabin les festes cal tractar fer una dieta més equilibrada durant el mes de gener, amb menús rics en verdures i pocs greixos saturats i aliments ensucrats. La Universitat d'Harvard aconsella el mètode del plat, que consisteix a dividir en tres parts el plat. En la primera d'elles, que ha d'ocupar la meitat, s'han d'introduir verdures i fruites. En la segona part, es disposen les proteïnes, preferentment pescat, aus i nous i, en menor mesura, carns vermelles. La mesura de referència és el palmell de la mà. I, finalment, els hidrats de carboni, que han d'ocupar el quart de plat restant representant la mida d'un puny: llegums, cereals integrals, arròs, pasta integral i patates.