Investigadors catalans del Clínic-Idibaps-UB i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (Vhio), juntament amb la Universitat de Pàdua (Itàlia) i Reveal Genomics han desenvolupat i validat en un estudi el test genòmic HER2DX. Aquest és capaç de predir el pronòstic de les pacients amb càncer de mama HER2+ en estadis precoços i la probabilitat de respondre a tractaments farmacològics administrats abans de la cirurgia del tumor. La revista The Lancet EBioMedicine ha publicat els resultats de l'estudi que exposa "la fiabilitat" d'aquesta eina, que suposa el primer test genòmic a nivell mundial d'aquesta malaltia i integra dades clíniques de la pacient amb dades genòmiques. Així ho han explicat els equips d'investigació en un comunicat conjunt.

El càncer de mama HER2+ representa el 20% dels tumors de mama diagnosticats i, segons els investigadors, es calcula que a Europa es comptabilitzen cada any més de 100.000 casos, la qual cosa significa que una dona és diagnosticada amb càncer de mama HER2+ cada sis minuts. Ara, HER2DX mesura els nivells de l'ARN de 27 gens i utilitza un programari analític intel·ligent per generar un algoritme que divideix les pacients en grups de baix o alt risc a través de puntuacions que van de 0 a 100.

Nova eina

Per aconseguir aquest objectiu, HER2DX captura els quatre processos biològics "més importants" del càncer de mama HER2+: l'activació del sistema immunitari dins del tumor; l'estat diferenciat de les cèl·lules tumorals; la proliferació del tumor, i l'expressió del mateix gen HER2 i diversos gens veïns al cromosoma 17.

Fins ara, no existien eines per predir el risc de recaiguda i la supervivència més enllà de la mida del tumor i la presència de malaltia als ganglis axil·lars. Ara, HER2DX aporta més informació, en mesurar els nivells de l'ARN (àcid ribonucleic) de 27 gens i utilitzar el programari analític. Així, es pot predir la supervivència de les pacients i la possibilitat de respondre als tractaments farmacològics.

Predir el comportament

Cada un d'aquests dos indicadors va ser sotmès a diverses validacions per demostrar la fiabilitat d'HER2DX en múltiples cohorts amb un total de més de 1.000 pacients i els investigadors han destacat que ja està disponible i el comercialitza Reveal Genomics.

L'estudi publicat a la revista The Lancet EBioMedicine ha estat coordinat pel doctor Aleix Prat, cap del servei d'Oncologia mèdica de l'Hospital Clínic. Prat ha assegurat que HER2DX "és una eina innovadora que prediu millor el comportament del tumor de cada pacient comparat amb la informació disponible sense realitzar el test".