Les urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona han atès aquest any fins a 331 dones víctimes de violència sexual. D'aquestes, un 17%, és a dir 56 dones, han estat atacades per més d'un agressor en el que es coneix com una agressió en grup. Entre el gener i l'octubre aquest centre de referència en l'àmbit de la violència sexual ha atès 368 persones, un 90% de les quals són dones. Aquesta xifra s'apropa a la del mateix període del 2019, quan van acudir-hi 396. El 2020, un any marcat per la pandèmia, el confinament general i el toc de queda es va registrar una important davallada (260). Es torna així a nivells prepandèmia. 

Cal tenir en compte que una de cada dues agressions s'han comès contra noies amb menys de 25 anys i la intenció de denunciar és especialment baixa entre les menors d'edat. Els experts han atribuït aquest fenomen a altres elements com la por, la vergonya o intentar fer-se creure que l'agressió no ha existit. Des del Clínic també han observat que les joves triguen més a demanar assistència: un 43% de les menors de 25 anys acudeixen a l'hospital 72 hores després de l'agressió. 

Submissió química 

Tot i que aquestes violències s'han donat en diferents àmbits, cinc noies menors de 25 anys han estat agredides per taxistes. A més, tal com determina l'informe, han crescut fins a un 30% les agressions amb indicis de submissió química, l'any passat va ser del 22,3% i el 2019 també del 30%. D'aquestes, un 55% es van cometre contra joves. Tot i que totes són dades preocupants, la que genera més inquietud és el creixement de les agressions en grup, que s'han multiplicat des del 2019 (6,5%) i ha crescut amb força respecte l'any passat (10,7%). 

Si es té en compte l'espai on s'han produït les agressions, un 58% han tingut lloc a un domicili, un 15,4% a la via pública, cal tenir en compte que 8 de les dones que van atendre al Clínic eren sensellar. A les 5 menors agredides pels taxistes també se'ls hi han de sumar les 7 que van ser atacades a una platja. De les 331 dones ateses, un 65% van ser violades. A més, totes van ser agredides, segons determina l'informe, per homes. 

Per altra banda, els homes han estat víctimes del 10% de les agressions que ha atès l'Hospital Clínic. D'aquestes 37 agressions, un 64,8% van ser violacions. 

"No s'han d'avergonyir" 

"Darrere d'aquestes dades fredes, sabem que hi ha dones que pateixen, però volem donar el missatge que intentem copsar les diferents realitats per oferir la resposta sanitària més adequada a cada situació i dir-los que no s'han d'avergonyir, que no s'han de sentir culpables", ha expressat Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere, en una roda de premsa amb motiu del 25-N, Dia mundial per a l'eliminació de la violència contra les dones. 

A la imatge principal, manifestació pel Dia mundial de l'eliminació de la violència contra les dones / Montse Giralt