La lluita contra la sisena onada. Els adults majors de 18 anys del Regne Unit podran rebre una dosi de reforç de la vacuna contra la covid-19 tres mesos després de la segona injecció, tal com ha recomanat aquest dilluns el Comitè Conjunt per la Vacunació i la Immunització (JCVI) que assessora el govern britànic. El viceconseller mèdic de l'executiu Boris Johson, Jonathan Van-Tam, ha afirmat en roda de premsa que les autoritats sanitàries volen "actuar aviat de manera decisiva", malgrat que encara existeix un "alt grau d'incertesa" sobre la perillositat de la nova variant òmicron.

"El nombre de mutacions presents fa que, per endavant, estem preocupats pels possibles efectes sobre l'efectivitat de les vacunes", ha dit Van-Tam, que igualment ha remarcat que seran necessàries unes tres setmanes perquè els científics puguin determinar amb més confiança quin és el grau de protecció que aporten les actuals injeccions. Per la seva banda, la consellera delegada de l'Agència Reguladora de Medicines i Sanitat britànica (MHRA), June Raine, ha declarat que no existeix "cap evidència en aquest moment que les vacunes que hem estat fent servir fins ara no funcionen contra òmicron". 

Reforç de la vacunació

En aquest context, els consellers mèdics del govern britànic recomanen oferir una dosi de reforç als adults d'entre 18 i 19 anys, més enllà dels majors de quaranta, als quals ja se'ls estava invitant a rebre una tercera dosi, i fer-ho a partir dels tres mesos de la segona injecció, davant dels sis mesos que es recomanaven prèviament. També insten a immunitzar una segona dosi als menors d'entre dotze i quinze anys.

"No hi ha temps per retardar-ho. Demanem a tot el món que jugui el seu paper en aquest pla davant de la urgència del programa de reforç de la vacunació", ha dit Van-Tam.

El risc d'òmicron

Regne Unit ha seguit les passes de França, que la setmana passada va obrir la porta a la possibilitat de vacunar-se amb la tercera dosi contra la covid-19 a tots els majors de 18 anys, segons va anunciar dijous el ministre de Sanitat francès, Olivier Verán. "A partir d'ara la dosi de record estarà oberta a tots els adults, cinc mesos després de l'última vacuna", va afegir.

Pel que fa a la variant òmicron, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha avisat que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs. Tot i això, encara no s'han reportat morts relacionades amb la nova variant. Una variant que té més de trenta mutacions en la proteïna clau (quan la delta només en tenia dues).

 

Imatge principal: Un centre de vacunació a Londres / Efe