És probable que la variant del coronavirus òmicron es propagui de manera internacional. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha exposat que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs.

Encara no s'han reportat morts relacionades estrictament amb aquesta nova variant, tot i que es necessita encara més investigació per avaluar el seu potencial. Se sap, però, segons destaca el diari The Guardian, òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

En aquest context, l'ONU ha insistit als seus 194 estats la importància d'accelerar la campanya de vacunació dels grups d'alta prioritat i garantir que s'estableixin plans per mantenir a ratlla el virus. 

Mutacions sense precedents

"Òmicron té un nombre de mutacions sense precedents (a la proteïna S), algunes de les quals són preocupants pel seu impacte potencial en la trajectòria de la pandèmia", segons ha exposat l'OMS i recull Reuters. "El risc global relacionat amb la nova variant... s'avalua com a molt alt".

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, ha fet aquesta crida durant una assemblea de ministres de salut i s'espera que s'iniciïn negociacions sobre un acord internacional per prevenir futures pandèmies. 

"L'aparició de la variant òmicron altament mutada subratlla com de perillosa i precària és la nostra situació", va dir Tedros. "Òmicron demostra per què el món necessita un nou acord sobre pandèmies: el nostre sistema actual desincentiva els països d'alertar altres persones sobre amenaces que inevitablement aterraran a les seves costes".

Segons Reuters, el nou acord global, previst per al maig del 2024, cobriria qüestions com ara l'intercanvi de dades i seqüències del genoma de virus emergents i de qualsevol possible vacuna derivada de la investigació.

Detectada per primera vegada a Sud-àfrica

Òmicron es va informar per primer cop el 24 de novembre des de Sud-àfrica, on les infeccions han augmentat considerablement. Des de llavors s'ha estès a més d'una dotzena de països, molts dels quals han imposat restriccions de viatge per intentar aïllar-se.

En aquest context, Israel ha tornat a tancar les fronteres a tots els estrangers durant dues setmanes per contenir la propagació de la variant òmicron. I és que al país hebreu ja arribat la nova variant. D'aquesta manera, és el primer país del món a tancar completament les seves fronteres davant la nova soca. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari manipula diversos tests del coronavirus / Unsplash