L'evolució de les dades epidemiològiques a França han obligat l'Elisi a prendre mesures més dures contra la covid. L'última decisió del govern d'Emmanuel Macron és obrir la possibilitat de vacunar-se amb la tercera dosis contra la covid a tots els majors de 18 anys, segons ha anunciat aquest dijous el ministre de Sanitat francès, Olivier Verán. "A partir d'ara la dosis de record estarà oberta a tots els adults, cinc mesos després de l'última vacuna", ha anunciat Verán després de la reunió del consell de ministres francès. A Espanya, amb una taxa de vacunació més alta però immersa en la sisena onada, s'estudia obrir la tercera dosis als majors de 40 anys. 

ministro sandidad frances  Olivier Veran efe El ministre de Sanitat a la roda de premsa d'aquest dijous / Foto: Efe

Obrir la dosis de reforç  a tota la població era una possibilitat que s'havia anat estudiant els últims dies. Fins ara, aquesta vacuna era obligatòria per als majors de 65 anys i persones immunodeprimides. La setmana passada, les autoritats sanitàries va recomanar que se la inoculés a tots els majors de 40 anys. 

Augmentar la vacunació 

Segons els càlculs de l'Executiu, hi ha fins a 19 milions de francesos elegibles per aquesta nova dosis de la vacuna. Qui així ho vulgui, hauran de fer 5 mesos després de l'última vacuna i en un termini de dos mesos. Això és així perquè la intenció del govern francès és que el passaport covid caduqui 7 mesos després de la inoculació de la pauta completa, tot i que ara la Unió Europea demanarà que sigui vigent fins nou mesos després. 

De fet, França va ser un dels primers països de la Unió Europea en aprovar l'ús del passaport covid per accedir a alguns establiments i portar a terme determinades activitats. Concretament, l'obligatorietat del certificat de vacunació, recuperació o test negatiu s'aplica des del passat mes d'agost, entre fortes crítiques de la població. La intenció era aconseguir fer augmentar la taxa de vacunació, ja que com a altres països europeus bona part de la població francesa ha mirat la injecció amb desconfiança. Ara mateix, un 69,29% dels francesos està vacunat amb la pauta completa, lluny del pràcticament 80% de la població espanyola. 

Importància del passaport 

Des del govern francès s'esforcen en defensar el passaport covid com una mesura d'èxit. Aquests últims dies, en els quals es registren rècords de contagis des de l'agost, el portaveu Gabriel Attal ha destacat que "durant la segona onada, quan no teníem ni vacunes ni passaport sanitari, era improbable que amb una dinàmica del virus semblant a la d'ara poguéssim seguir anant al cinema. Això és gràcies al passaport sanitari que protegeix els hospitals". En aquest sentit, des del Consell científic que assessora el govern, es tem que augmenti ràpidament el nombre d'hospitalitzacions: "Els hospitals francesos corren el risc de viure dies difícils aquest Nadal, ha advertit Jean-François Delfraissy, president d'aquest òrgan. 

Tot i que s'aproxima un Nadal complicat, també a Alemanya i a Itàlia estan prenent decisions dràstiques per intentar salvar les festes, des del Consell científic demanen prendre les mesures que calgui per evitar que s'hagi d'aplicar un nou confinament. L'exemple d'Àustria és massa proper i genera inquietud. Entre les restriccions, demanen especialment una reducció dels aforaments a tota mena de reunions.

A la imatge principal, una dona passeja pel pont d'Alexandre III, a París, amb mascareta / Efe