Han calgut uns quants mesos i 27 pàgines per acabar de definir què és la covid persistent. Finalment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha acabat una definició de cas clínic per a la covid persistent. 

La definició estableix que els símptomes que apareixen dins dels tres mesos posteriors a la infecció, duren, com a mínim, dos mesos i no poden explicar-se amb un diagnòstic alternatiu. 

Els símptomes comuns inclouen fatiga, dificultat respiratòria i disfunció cognitiva. A més, segons constata la nova definició els símptomes poden desaparèixer després de la recuperació del coronavirus en estat agut o persistir des de la malaltia inicial. I constata, també, que poden variar al llarg del temps o fluctuar. 

 

És possible que s'apliqui també una definició diferent per a nens.

"Aquesta definició estandarditzada ajudarà als metges a identificar els pacients més fàcilment i brindar-los l'atenció adequada, i és crucial per avançar en el reconeixement de la investigació", ha exposat el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Què és la covid persistent?

La covid persistent és una síndrome amb més de 200 símptomes documentats, que per fi ja té definició pròpia, un fet que en facilita el seguiment i l'avaluació. 

L'estudi que recull aquests símptomes va ser publicat a la revista EClinicalMedicine de Lancet i va enquestar 3.762 persones amb coronavirus persistent confirmat o sota sospita de 56 països diferents. Així, es van diagnosticar 203 símptomes, dels quals se'n va fer un seguiment de 66 durant set mesos. 

Els investigadors ja han reconegut que cal dedicar-hi més esforços perquè la revisió ha trobat que gairebé tots els estudis tenen limitacions. 

Símptomes més comuns en nens i adolescents

En els estudis revisats, els cinc símptomes prolongats de covid més comuns en nens i adolescents són mal de cap, fatiga, alteracions del son, dificultats de concentració i dolor abdominal. En els últims estudis, però, s'han inclòs grups de control i la proporció de persones que ha informat d'aquests símptomes va ser similar entre les persones que havien estat diagnosticades amb coronavirus i les que no. En la majoria dels estudis, aquests símptomes no van durar més de 12 setmanes. 

Més dones que homes

Mentre que els homes més grans de 50 anys tendeixen a patir símptomes més aguts del coronavirus, les dones amb una Covid persistent superen als homes. Per cada home, quatre dones el pateixen. Per què? El juny del 2020, quan els primers informes de Covid persistent començaven a filtrar-se a la comunitat mèdica, els metges intentaven esbrinar aquest misteriós malestar que van detectar. Si bé els casos aguts de coronavirus, en particular els hospitalitzats, tendien a ser homes en la seva gran majoria i majors de 50 anys, els que tenien una Covid persistent durant molt de temps, eren dones i relativament joves. 

 

Imatge principal: una persona manipula el SARS-CoV-2 en un laboratori / Flickr Niaid