La Covid persistent és una realitat que afecta 512 persones a tot Catalunya. Aquest dimecres, el Departament de Salut ha presentat aquest dimecres una guia clínica per a l'atenció de les persones amb símptomes persistents de coronavirus. Un fet que afecta entre un 10% i 20% dels contagiats. Unes persones que tenen símptomes persistents del coronavirus més enllà de les tres setmanes, i que afecta més a homes dones, tal com ha explicat doctor Xavier Surís, codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor.

"Sabem que és una afectació infradiagnosticada i que ens queda molt camí al davant", ha reconegut la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa que s'ha fet des del CAP Manso de Barcelona. "Catalunya és el primer país a tenir una guia clínica completa per tractar les persones amb símptomes persistents de la Covid".

La intenció del document és donar "una resposta holística, integral, a les necessitats de les persones que pateixen símptomes persistents", ha dit Vergés. Els treballs van començar el novembre del 2020, però la preocupació va començar després d'una sessió del 'Jo pregunto' on van participar persones amb símptomes persistents, el 15 de maig. El projecte s'ha elaborat a través d'un grup interdisciplinari amb metges i infermeres d'atenció primària, així com pneumòlegs, cardiòlegs, internistes, reumatòlegs, gastroenteròlegs, otorrinolaringòlegs, metges rehabilitadors, neuròlegs i professionals de la salut mental, segons ha explicat Surís i se n'ha fet ressò l'ACN.

 

Poca informació 

Encara hi ha "molt poca informació" sobre la Covid-19 persistent, ha reconegut Surís, que ha dit que si bé en l'àmbit internacional no hi ha acord sobre en quin moment es pot diagnosticar, el Departament de Salut ho ha fixat en les tres setmanes. "És una guia més basada en l'opinió dels experts i no tan basada en l'evidència científica, perquè tenim poca evidència científica", ha afegit.

"És veritat que per desgràcia no hi ha tractaments específics per la malaltia en aquest moment", ha reconegut Surís, que ha matisat que el circuit comença amb una primera visita llarga a l'atenció primària. D'aquesta manera, ha comentat que sí que es poden fer dues coses, el suport dels equips de rehabilitació i salut mental i tractament simptomàtics que no sempre vol dir donar medicaments sinó que a vegades pot voler dir retirar-ne alguns que puguin estar provocant un empitjorament dels símptomes. "La valoració ha de ser individual i molt rigorosa", ha conclòs.

Símptomes de la Covid persistent

"Les persones amb Covid persistent normalment pateixen una fatiga persistent i severa, mals de cap i llacunes mentals, que es defineixen com un deteriorament cognitiu subjectiu lleu, aproximadament quatre setmanes després de la malaltia aguda", explicà dijous el doctor Alfonso Hernandez-Romieu, membre dels Centres de Control de Malalties i l'equip de resposta Covid de Prevenció dels Estats Units (CDC), en una sessió informativa

Un estudi publicat recentment a la revista The Lancet va trobar que de els 1.733 pacients amb coronavirus tractats a la ciutat xinesa de Wuhan, el 76% experimentava encara com a mínim un dels símptomes sis mesos després de contagiar-se. Segons recull la CNN, diversos metges han informat que la gravetat de la malaltia podria estar relacionada amb la persistència dels símptomes.

 

Imatge principal: la consellera de Salut, Alba Vergés, presenta la guia clínica sobre la Covid persistent / Salut