L'esperada desacceleració dels contagis a Catalunya sembla, per fi, una realitat. Tot i que se segueixen registrant xifres molt altes de positius diaris, avui aquesta xifra ha baixat del llindar dels 30.000 (27.340). Això són uns 6.000 menys que ahir i 14.000 que el dijous passat, fet que demostra aquest decreixement. A més, per primer cop en mesos baixa significativament el risc de rebrot, tot i que continua en xifres inimaginables abans de l'arribada d'òmicron, lRt continua amb el seu camí per situar-se per sota d'1 i aquesta frenada en els contagis provoca que la incidència acumulada baixi per segon dia consecutiu, encara per sobre dels 6.000 casos per 100.000 habitants a 14 dies. Aquestes bones notícies, encara incipients, en l'evolució dels indicadors epidemiològics, coincideix amb un estancament als hospitals. Després de dies de baixada a les UCI, avui ha tornat a pujar lleument  el número d'ingressats crítics. 

Sembla així, que el pic d'aquesta sisena onada a les UCI es va registrar el passat 17 de gener, quan hi havia 529 malalts. Durant aquesta setmana ens hem tornat a situar per sota dels 500 ingressats, una xifra que no s'ha tornat a superar encara que en les últimes hores s'hagin notificat dos nous pacients crítics. Amb aquests, actualment hi ha 470 malalts a les unitats de cures intensives. Per altra banda, la xifra de malalts als hospitals continua amb el seu ascens i ja frega els 3.000. En les últimes hores s'han registrat 21 nous pacients que situen el total als 2949. Amb tot, no s'ha arribat a superar el pic de malalts als centres catalans, que es va donar el 26 de gener del 2021, amb 3.021. Caldrà veure si en els propers dies se supera aquesta barrera. 

Sense saturació 

Tot plegat demostra que tot i que molt més contagiosa, provocant xifres esfereïdores de contagis que han arribat a superar els 50.000 diaris, la variant òmicron és menys greu que les soques anteriors. Amb els indicadors disparats, molt més alts que en anteriors onades, els hospitals no s'han arribat a saturar. En canvi, l'atenció primària sí que ha patit els efectes d'aquests contagis sense precedents, amb jornades on es van haver d'atendre més de 100.000 pacients. Amb tot, en els últims dies, aquesta pressió ha disminuït lleugerament, fet que constata la desacceleració. 

Una de les males notícies de les darreres jornades és l'augment de la mortalitat, que s'ha estabilitzat a l'alça. En els darrers dies aquesta havia fluctuat molt entre les 100 i les 40 morts diàries. Aquest dijous, Salut ha notificat 52 noves defuncions per covid, 2 més que ahir. D'aquesta manera la pandèmia ja s'ha cobrat 25.562 vides només a Catalunya. Un nombre que podria haver estat molt major si no fos per l'eficàcia de les vacunes que segons un estudi han estalviat 10.000 al país.

Indicadors en descens 

Molts de la resta d'indicadors han frenat lleugerament durant les darreres hores. Un exemple és la Rt, que baixa per tercer dia consecutiu, després que dimarts patís un petit repunt. Ara, continua amb el seu camí cap a l'1. Les autoritats sanitàries recomanen que es mantingui per sota d'aquesta xifra per mantenir controlada la transmissió. Concretament  situa en 1,1 punts: cada 100 persones en contagien 110. Un altre indicador que recula és el risc de rebrot per segon dia consecutiu. Ahir va presentar un descens gairebé imperceptible, però el d'avui ja és més pronunciat: de 6.724 a 6.501. Caldrà veure com evolucionen aquests indicadors per saber si es pot parlar d'un canvi de tendència.

La incidència acumulada en 14 dies (IA14), continua a disparada un dia més però presenta també un lleuger descens. Després que ahir se superés el llindar dels  6.000 casos acumulats per cada 100.000 habitants, avui encara s'ha mantingut per sobre d'aquesta xifra: 6.029,20. 

Una de les bones notícies del dia és que la taxa de positivitat segueix baixant. Això no vol dir que no sigui molt alta (20,74%) i encara molt lluny del 5% que recomanen les autoritats sanitàries per tenir controlada l'expansió del virus. Ara bé, cal tenir en compte que a principis de gener aquesta encara era més alta: 28,18. 

Vacunació constant 

La campanya de vacunació segueix acumulant dia rere dia milers de dosis administrades. Actualment, les més demandades són les terceres dosis, ja que el 77,6% dels catalans comptem amb la pauta de vacunació completa. Ahir dijous es van administrar 2.230 primeres dosis, 5.265 segones i 21.036 dosis de reforç. Precisament ahir es va anunciar que s'obria aquesta tercera vacuna per a tots els majors d'edat que ja fa més de 5 mesos que es van posar l'última punxada. 

Caldrà veure com evoluciona la campanya de vacunació ara que ja no cal el passaport covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències després que el Govern decidís eliminar aquesta mesura, entre les crítiques d'alguns experts. 

Nova variant sigil·losa 

En les últimes hores, ha creat molta inquietud una nova subvariant d'òmicron, coneguda com a sigil·losa,  que encara podria ser més contagiosa que l'actual soca dominant. En aquest sentit, després que s'hagin confirmat 5 casos d'aquest llinatge a l'Estat (dos dels quals a Catalunya), la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha volgut fer una crida a la calma. Tal com ha assenyalat, l'evidència científica disponible fins al moment indica que la nova subvariant d'òmicron "es comporta semblant" a la primera. "Veurem com es comporta BA.2. Està en fase d'estudi, és incipient a Dinamarca, una mica a l'Índia, una miqueta a Suècia... La informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta semblant a la BA.1", ha assenyalat. 

Llum verda al medicament de Pfizer 

Ahir, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar la venda de paxlovid, la pastilla de Pfizer contra la covid-19. D'aquesta manera, es converteix en el primer antiviral oral en la Unió Europea per tractar la malaltia. Concretament, el comitè de medicaments humans de la institució ha recomanat la concessió d'una autorització de comercialització condicional per al medicament per tractar la covid-19 en adults que no necessiten oxigen suplementari i que tenen un risc més gran que la malaltia es torni greu. En una entrevista a ElNacional.cat, el doctor Manel Cervantes, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí va celebrar que "és un bon avenç que pot servir per persones vulnerables" però informa que "és un medicament amb molts inconvenients".