El doctor Manel Cervantes, Cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, parla sense embuts i posa damunt la taula els pros i contres de la nova pastilla contra la covid que acaba d'aprovar l'Agència Europea del Medicament. Parlem de Paxlovid, la nova pastilla de Pfizer que molt aviat ens podrem prendre a Catalunya. El doctor Cervantes, en una entrevista a ElNacional.cat, admet que "és un bon avenç que pot servir per persones vulnerables" però alerta perquè també ens diu que "és un medicament amb molts inconvenients". Si voleu conèixer els avantatges però també les possibles conseqüències greus que pot tenir prendre's aquesta pastilla juntament amb algunes medicacions no us perdeu aquesta entrevista en vídeo al doctor Cervantes:

Si et prens una pastilla contra la migranya mentre fas aquest tractament pots tenir un infart agut de miocardi

Segons el doctor Cervantes, "el més preocupant és el risc d'interferir amb altres medicacions, fins i tot de forma greu. El medicament es ritonavir i potencia moltíssim l'efecte d'altres medicaments". Segons Manel Cervantes "això vol dir que si et prens el ritonavir i et continues prenent la teva dosi habitual d'una pastilla al dia pel colesterol és com si te'n prenguessis deu perquè és l'efecte que provoca aquest medicament. Tot això no és insalvable perquè si ho sabem i tenim un bon registre de tot el que es pren el malalt, se li diu que no s'ho prengui durant els cinc dies que dura el tractament. Al ser només cinc dies no passaria res greu. Ara bé, alerta perquè si ens despistem podem tenir problemes molt greus", insisteix en dir el doctor Cervantes.

 

Paxlovid / EFEL'EMA aprova l'ús del Paxlovid, la pastilla de Pfizer contra la covid / Foto: EFE

És un medicament antipàtic, no perillós

"Si et prens una pastilla contra la migranya mentre fas aquest tractament pots tenir un infart agut de miocardi. La migranya és una cosa molt concreta que no té molta gent i uns derivats de la migranya es poden prendre i uns altres, no. De pastilles pel colesterol, unes es poden prendre i altres, no. I la majoria de medicaments tenen alternativa. L'únic és que cal saber-ho i tenim l'avantatge que només són cinc dies. Els malalts que prenen aquest medicament pel VIH han de vigilar tota la vida. S'ha de mirar molt bé el prospecte on hi ha una llarga llista dels medicaments que ens podem prendre i dels que no. És un medicament antipàtic, no perillós", diu el doctor Cervantes.

De moment tenim una eina molt millor que són les vacunes

La pastilla de Pfizer s'ha de prendre quan ja tenim la covid però "abans de posar-nos greus perquè sinó ja no serveix per res". Segons Pfizer, si ens la prenem quan toca, redueix en un 89% les hospitalitzacions per covid de les persones que tenen més risc d'acabar a l'UCI. Ara bé, el doctor Manel Cervantes té claríssim que "de moment tenim una eina molt millor que són les vacunes, que no ens facin distreure de la utilitat important que té una actitud terapèutica com és la vacunació en aquests moments".

Quan val i qui ho paga?

El doctor Cervantes diu que "si donéssim aquesta pastilla a molta gent ens trobaríem amb un problema molt gran que seria el finançament de la medicació perquè cada tractament de Paxlovid valdrà entre 600 i 700 euros", afegeix el doctor Cervantes. Per això s'haurà d'afinar a l'hora de decidir a qui es dona aquest tractament perquè si, per exemple, se'l prengués la gent jove que no té risc en general exposant-los a uns efectes secundaris, a unes interaccions i a un cost altíssim no tindria cap sentit. En canvi, si triem bé quines persones són les adequades ens pot anar molt bé", subratlla el Cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Manel Cervantes - Xavi Freixes / Foto: Laia HinojosaEl doctor Manel Cervantes explica els pros i contres de prendre's Paxlovid, la nova pastilla de Pfizer contra la covid / Foto: Laia Hinojosa

És probable que aquest tractament acabi sent útil per prevenir

"Si comencem a donar una medicació de forma molt extensa, les següents mutacions seran més resistents a aquestes pastilles. Pot ser una eina útil per a un subgrup de pacients. A tot això, és molt probable que aquest tractament o un de similar acabi sent útil per prevenir (no per tractar quan ja tens la covid) sinó per prevenir abans d'agafar el virus quan encara no estem infectats. Aleshores sí que tindria molta utilitat. Això, però, de moment, encara no ho tenim", es lamenta Manel Cervantes.

El Paxlovid s'haurà de prendre dos cops al dia durant cinc dies. Concretament tres pastilles al matí i tres a la nit. Quan preguntem al doctor Cervantes si no li sembla ridícula la compra que va fer Pedro Sánchez de només 344.000 dosis d'aquest antiviral de Pfizer ens diu que no patim perquè "no serà un problema de quantes en tindrem perquè la fabricació d'aquest medicament no és complicada i n'hi haurà moltíssim".

Sobre quan ens podrem començar a prendre aquesta pastilla a Catalunya el doctor Cervantes recorda que serà "quan el Catsalut aprovi a qui s'ha de donar i on". Segons Cervantes, s'haurà de donar a l'hospital i a la gent vulnerable però recorda que això encara no està decidit. També recorda que falta decidir qui ho paga!

D'altra banda, aquests dies a Catalunya també és notícia que el Govern ha decidit aixecar les restriccions en contra del que opinen experts de prestigi.