La nova subvariant de l'òmicron, que ja està present a més de 40 països, entre els quals Catalunya, ha generat molta inquietud en les últimes hores. Coneguda com l'òmicron sigil·losa, s'identifica com a BA.2 i preocupa per la possibilitat que sigui encara més contagiosa que la seva germana gran, que ja ha provocat la sisena onada amb xifres de contagis altíssimes. Davant d'aquesta angoixa general, la ministra de sanitat, Carolina Darias, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la població. Tal com ha assenyalat, l'evidència científica disponible fins al moment indica que la nova subvariant d'òmicron "es comporta semblant" a la primera, que continua sent dominant a Espanya. De fet, a Catalunya, òmicron representa pràcticament un 100% dels casos detectats en les últimes setmanes, segons dades provisionals aportades pel Departament de Salut.

"Veurem com es comporta BA.2. Està en fase d'estudi, és incipient a Dinamarca, una mica a l'Índia, una miqueta a Suècia... La informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta semblant a la BA.1", ha assenyalat en la seva compareixença davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats. L'òmicron sigil·losa ja s'ha descrit en uns 40 països, entre els quals també destaquen el Regne Unit i Noruega. Ahir al matí, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, alertava que s'estaven estudiant un parell de casos que podrien pertànyer a aquesta variant. A la tarda es va confirmar que es tracten de contagis per BA.2.

Sense evidències

Les publicacions que hi ha actualment sobre aquesta nova subvariant apunten que podria tenir més mutacions que òmicron i sembla que podria ser més transmissible, però no hi ha evidències que tingui una gravetat més important ni una capacitat més gran d'escapar de les vacunes.

A més, té una "complicació afegida" respecte a la variant òmicron i és que no té la deleció en el gen S, fet que segons Cabezas permetia identificar ràpidament si es correspondria o no a òmicron en fer una prova PCR.

Evolució de la pandèmia

Sobre l'evolució de la pandèmia i la preponderància d'òmicron, la ministra ha apuntat que la situació actual "no és igual que la d'onades anteriors", ja que aquesta variant és més transmissible però també genera menor gravetat de casos. Així, ha defensat la necessitat de "continuar adaptant les estratègies a la situació epidemiològica en cada moment".

Darias ha celebrat un "alentiment" en la velocitat de creixement de casos en l'última setmana, que es podria correspondre a una "estabilització i fins i tot un descens en la incidència". "Les característiques són diferents de les d'onades previes. Malgrat les altes incidències, que són fins a set vegades superiors a fa un any en la tercera onada, els indicadors de gravetat són sensiblement inferiors", ha ressaltat.

Importància de les vacunes

La ministra ha responsabilitzat d'aquest fet les vacunes, posant-ne com a exemple que en persones més grans de 80 anys el risc d'infecció és 12 vegades superior si no estàs vacunat, el d'hospitalització 10, el d'UCI 16 i el de mort fins a 20. "Les dades són concloents, posen de manifest el poder de les vacunes. Parlen per si soles", ha conclòs.